13 stycznia 2016

Przekładaniec cytrynowy

 
Wysokie, orzeźwiające ciasto bogate w wiele warstw. Słodkość biszkoptu i herbatników równoważy kwaskowaty krem budyniowy, który jest bajecznie pyszny! Ciasto dość pracochłonne, ale za to bardzo efektowne. I tu się Wam przyznam, jest to jedno z pierwszych, jakie zrobiłam. Przygotowuję je do dziś, w szczególności na wszelkiego rodzaju przyjęcia, urodziny itp. Polecam!


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)

Biszkopt:
(składniki na biszkopt należy podwoić- potrzebne są dwa biszkopty)
3 jajka
1/3 szkl cukru
70 g mąki pszennej
60 g mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka wody

Krem cytrynowy:
2 budynie śmietankowe
3/4 szkl soku z cytryny
1 1/4 szkl wody
3/4 szkl cukru
200 g miękkiego masła

Pianka cytrynowa:
1 galaretka cytrynowa
1 szkl gorącej wody
500 ml śmietanki kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
2 galaretki cytrynowe
800 ml wody
ok. 60 sztuk herbatników

 
Przygotowanie:

Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, łyżka po łyżce. Powoli dodawać po jednym żółtku, cały czas miksując. Dodać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz wodę, delikatnie wymieszać. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do "suchego patyczka". Wyjąć i przestudzić. W taki sam sposób upiec drugi biszkopt.

Krem cytrynowy: Sok, szklankę wody i cukier zagotować. W reszcie wody rozpuścić budynie. Wlać je do gotującej się wody i cały czas mieszając, gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić.

Miękkie masło utrzeć do puszystości, dodawać stopniowo budyń cytrynowy i miksować do uzyskania jednolitego kremu.

 Pianka cytrynowa: Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Dodać do niej ostudzoną, tężejącą galaretkę i krótko zmiksować.

2 galaretki rozpuścić w 800 ml wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Na pierwszy biszkopt wyłożyć połowę kremu cytrynowego i przykryć go pierwszą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na to wylać tężejącą galaretkę i od razu poukładać herbatniki. Całość schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki.

Gdy stężeje na wierzch ciasta wyłożyć piankę cytrynową i posypać pokruszonymi herbatnikami (kolejność: I biszkopt, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy, biszkopt, galaretka, herbatniki, pianka cytrynowa, pokruszone herbatniki).
 
Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
  

2 komentarze:

  1. Ale bym zjadła, narobiłaś ochoty i to o takiej porze ;-) Przecież nie zasnę ;-) Muszę polubić bloga, żeby być na bieżąco z tymi pysznościami ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/
    .

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly