9 stycznia 2016

Szarlotka na kruchym cieście z różową pianką

 
Szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szarlotki mogą być różne: na biszkopcie, na cieście kruchym, z galaretką, bitą śmietaną, podawane z gałką lodu, na ciepło lub na zimno. Ja proponuję szarlotkę na kruchutkim spodzie, przykrytą słodką, różową pianka i kruszonką. Różowa pianka nadaje ciastu dodatkowego uroku i zachęca do spróbowania. Polecam!

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)
 
Ciasto kruche:
450 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1/2 szkl cukru pudru
6 żółtek
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
 
Nadzienie jabłkowe:
2 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżeczki cynamonu
5 łyżek wody
5 łyżek soku z cytryny
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
 
Różowa pianka:
6 białek w temperaturze pokojowej (tych pozostałych z ciasta kruchego)
3/4 szkl cukru pudru
1,5 op. kisielu truskawkowego bez cukru (1 op. 38 g)
 
Dodatkowo:
kilka łyżek bułki tartej
cukier puder do oprószenia ciasta (opcjonalnie)

 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki przełożyć do miski i szybko zagnieść rękami. Połowę ciasta umieścić w blaszce o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze wklepać w dno formy. Pozostałe ciasto owinąć folią spożywczą i umieścić w lodówce. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i podpiec przez ok.10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Następnie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
 
Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Pokroić w drobną kostkę. Razem z pozostałymi składnikami nadzienia jabłkowego (oprócz mąki ziemniaczanej) umieścić w garnuszku i dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, aż jabłka zmiękną, ale się nie rozpadną. Następnie wsypać przesianą mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać. Jabłkowe nadzienie odstawić do całkowitego wystudzenia.
 

Różowa pianka: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać przesiany cukier puder, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Pod koniec ubijania wsypać przesiany proszek kisielowy i krótko zmiksować.
 
Na podpieczony spód wysypać kilka łyżek bułki tartej (zapobiegnie to namoczeniu się spodu ciasta nadzieniem jabłkowym). Na to wyłożyć ostudzone jabłka. Na jabłkach rozprowadzić różową piankę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego.
 
Piec w 180 st.C przez 40-50 minut do ładnego zarumienienia (jeśli ciasto za szybko zaczęłoby się rumienić, należy przykryć je folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem szarlotkę można posypać cukrem pudrem i podać, np. z gałką lodów waniliowych. Smacznego! :)


5 komentarzy:

  1. Fajny przepis :) Z pewnością wypróbuję :)
    Na moim blogu mam świetny przepis na biszkoptowe lizaczki optoczone w czekoladzie :) Pyszne i proste. Polecam i zapraszam :D
    http://www.kapetka.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://www.kapetka.pl/przepis-na-przepyszne-lizaczki-biszkoptowe-optoczone-w-czekoladzie/
      P.S. Dokładny link na lizaczki :)

      Usuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. A mi nie wyszla pianka.... nie wiem dlaczego...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy białka były w temperaturze pokojowej?? Czy zostały dokładnie ubite?? :)

      Usuń

Printfriendly