11 stycznia 2016

Walijskie ciastka z patelni


 
Wiedzieliście, że ciastka można zrobić na patelni?? Nie trzeba mieć piekarnika, by zajadać się słodkościami! Bardzo pomysłowe, walijskie ciasteczka, do których możemy dodać, co tylko chcemy: orzechy, migdały, rodzynki itp. Polecam!

 
Składniki: (na 10-15 sztuk)

1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
4 łyżki cukru
60 g masła
ziarenka z 1/2 laski wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
ulubione dodatki: orzechy, migdały, rodzynki, czekolada itp.

 
Przygotowanie:

Ulubione dodatki posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść rękami do uzyskania zbitej kuli. Ciasto rozwałkować na grubość 1 cm i za pomocą szklanki lub foremek wykrawać ciasteczka. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju, którą rozprowadzić na całej powierzchni patelni. Ciastka smażyć z obu stron po ok. 5 minut, aż ładnie się zarumienią. Smacznego!
 

7 komentarzy:

  1. Super ciasteczka. Bardzo proste i szybkie. Nie wymagają nawet pieczenia !
    :)Pozdrawiam Kuchnia PauletteS :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, może dzisiaj wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!
    W składnikach nie powinno być margaryny albo masła? Przynajmniej nie spotkałam się z takim przepisem bez tłuszczu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie. Juz poprawilam przepis ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Bardzo apetyczny pomysł :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Trzeba wypróbować ;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj je upieklam.Są kruche a w smaku wysmienite.A w piekarniku piecze sie ciasto Amerykaniec. Mysle ze bedzie rownie dobre jak ciasteczka,poniewaz zapach w domu jest cudowny.☺

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly