24 lutego 2016

Babka marmurkowa


Perfekcyjna babka to nie lada wyzwanie. Musi być wilgotna- ale nie za mokra, musi być słodka- ale nie przesłodzona... można by tak wymieniać bez końca. Ja mam dzisiaj dla Was babkę wspaniałą! Wyszła dokładnie tak jak oczekiwałam :) Długo zachowuję świeżość i wilgotność, pod warunkiem, że przechowywana jest w zamkniętym pudełku lub zawinięta w folię. Babka marmurkowa jest znakomitym ciastem obok mazurków czy wielkanocnych serników. Koniecznie wypróbujcie na tegoroczne święta!

 
Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm)
 
Ciasto:
200 g miękkiego masła
1 szkl cukru
4 jajka
3 łyżki mleka
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
1 1/4 szkl mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
60 g gorzkiej czekolady
 
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj.
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Umieścić ją na garnuszku tak, by wrzątek nie dotykał miski. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści). Odstawić na bok do wystudzenia.
 
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać mleko, ekstrakt z wanilii, wsypać sól, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
 
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao i przestudzoną czekoladę, wymieszać szpatułką.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st.C. Formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Jasne ciasto wylać na spód formy, na nie wyłożyć ciasto ciemne. Widelcem delikatnie przemieszać obydwa ciasta. Babkę piec przez 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Po tym czasie wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly