8 lutego 2016

Babka z sercem w środku


Bardzo pomysłowa, wilgotna babka z niespodzianką w postaci serduszka w środku. Moje serducho nie było tradycyjne czerwone, a niebiesko-zielone. Babkę robi się prosto i bezproblemowo, choć wymaga troszkę cierpliwości, w szczególności przygotowanie ciasta na serce. Może zainspiruję Was do zrobienia takiej babki na zbliżające się Walentynki?! Polecam ;)
 
 
Składniki: (na formę keksówkę o wymiarach 20x10 cm)
 
Ciasto na serce:
125 g miękkiego masła
1/2 szkl cukru
2 jajka
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina barwnika spożywczego, np. niebieskiego, czerwonego
 
Ciasto jasne:
250 g miękkiego masła
1 szkl cukru
4 jajka
1 3/4 szkl mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Ciasto na serce: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem do puszystości. Dalej miksując dodawać jajka, mąkę, proszek do pieczenia i odrobinę barwnika. Miksować do połączenia składników.
 
Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy keksówki o wymiarach 20x10 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić i pokroić na kromki o grubości 1 cm. Za pomocą foremki wyciąć z każdej kromeczki serduszko.
  
Ciasto jasne: Przygotować w taki sam sposób jak ciasto na serce, pomijając tylko barwnik. Tutaj również składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Na dno wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki (o tych samych wymiarach co wcześniej) wyłożyć cienką warstwę jasnego ciasta. Na ciasto ułożyć wycięte wcześniej serduszka (ciasno, jeden obok drugiego). Obszar wokół serc wypełnić resztą jasnego ciasta. Przykryć nim również górę serduszek. Można pomóc sobie rękawem cukierniczym lub małą łyżeczką.
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 45-50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczoną babkę wyjąć i przestudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

Inspiracja/ źródło: klik

1 komentarz:

Printfriendly