16 lutego 2016

Chleb pszenny codzienny

 
Chyba najprostszy chlebek na Nastoletnich Wypiekach. Tradycyjny, codzienny, wypiekany z mąki pszennej. Ma chrupiącą skórkę i puszysty miąższ. Z przepisu otrzymamy jeden średniej wielkości bochenek. Chlebek można wyrobić wieczorem i włożyć do lodówki na pierwsze wyrastanie. Rano wystarczy krótko wyrobić, uformować, odstawić do napuszenia i upiec. Pamiętajcie, by piec go w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu otrzymamy naprawdę wyjątkowo smaczną skórkę ;) Polecam!

 
Składniki:
 
10 g świeżych drożdży
400 ml letniej wody
600 g mąki pszennej typ 750
10 g soli
 
 
Przygotowanie:

Drożdże wymieszać ze 100 ml letniej wody. Dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i odstawić na 30-60 minut do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj.

Po tym czasie dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.

Przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość). W połowie tego czasu można odgazować ciasto dłonią, dzięki czemu chlebek będzie bardziej puszysty).
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić- tym razem króciutko i uformować w podłużny bochenek. Przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
 

 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st.C, umieszczając na dole piekarnika naczynie z wodą. Po to?? Po to, by chlebek piekł się w zaparowanym piekarniku, dzięki czemu po upieczeniu uzyskamy lśniącą i chrupiącą skórkę :)

Chlebek nacechować nożem i wstawić do piekarnika. Piec przez 40-45 minut do ładnego koloru. Dobrze upieczony, po uderzeniu od spodu, wyda głuchy odgłos. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia".

10 komentarzy:

  1. Czy zamiast mąki pszennej mogę użyć mąki żytniej typ 720?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie!
      Pozdrawiam ;-)

      Usuń
    2. Dziękuję :)

      Usuń
    3. Niestety z mąki żytniej gluten nie uwalnia się tak jak z pszennej, stąd nie da się upiec chleba żytniego bez foremki. Ciasto jest lejące i ma inną strukturę

      Usuń
    4. To prawda, ale wydaję mi się, że nie powinno być problemów...
      Następnym razem proszę spróbować pół na pół. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. To jest przepis na bułkę a nie na chleb , czy wy wiecie w ogóle czym jest chleb ?? Ktoś powinien zacząć wsadzać was do więzienia za to .. Tak po za tym ten przepis jest bardzo dobry ! Tylko powstanie z niego ciasto na BUŁKI !!!!! A nie na CHLEB !!!!! Chleb jest na zakwasie !!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam serdecznie,
    a czy można użyć drożdży instant? Świeżych już nie mam, a strasznie chciałabym upiec ten chlebek :)
    Pozdrawiam,
    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :)
      Oczywiście można użyć drożdży instant. Należy ich dać o połowę mniej niż swieżych, czyli w tym wypadku 5 g. Proszę również pamiętać, by pominąć wtedy przygotowywanie rozczyn. Drożdże wystarczy wymieszać ze wszystkimi składnikami i dalej postępować jak w przepisie :) Pozdrawiam i trzymam kciuki, by chlebek się udał.

      Usuń

Printfriendly