17 lutego 2016

Chleb pszenny z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi

 
Prosty chleb z mąki pszennej z dodatkiem suszonej żurawiny i uprażonych orzechów włoskich. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Jest mięciutki, puszysty, a ponadto nie sprawia problemów podczas przygotowania. Zapach jaki roznosi się po domu podczas pieczenia jest cudowny. Żurawina nadaje chlebku słodyczy i sprawia, że jest wyjątkowy. Naprawdę polecam!

 
Składniki:
 
250 ml zimnej wody
5 kostek lodu
20 g świeżych drożdży
20 g miodu
450 g mąki pszennej tortowej + troszkę do oprószenia ciasta
½ łyżeczki soli
100 g suszonej żurawiny
50 g uprażonych orzechów włoskich

 
Przygotowanie:
 
Do zimnej wody dodać lód i poczekać, aż się rozpuści. Następnie dodać drożdże, miód oraz sól, rozpuścić. Mąkę przesiać, wlać do niej rozpuszczoną mieszankę i dokładnie wymieszać. Ciasto wyrabiać ok. 5 minut, aż nie będzie kleić się do rąk (polecam wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego). Na koniec wmieszać suszoną żurawinę.
 
 
Ciasto oprószyć mąką pszenną i przykryć ściereczką. Odstawić na minimum 10 godzin (najlepiej na całą noc) do wyrośnięcia.
 
Po tym czasie ciasto zagnieść, dodając orzechy włoskie. Z ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i włożyć do formy keksówki o długości mniej więcej 30 cm, w której będziemy piec chleb. Keksówkę należy wcześniej wysmarować masłem i oprószyć mąką! Formę z ciastem odstawić na 1 godzinę do napuszenia chlebka.
 
 
Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 20 minut. Następnie zwiększyć temperaturę do 220 st.C i piec jeszcze ok. 30 minut. Kiedy chleb jest upieczony? Gdy uderzony od spodu wyda głuchy odgłos.
 
Wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly