18 lutego 2016

Ciasto jogurtowe z frużeliną malinową


Niebanalny smak klasycznego ciasta na jogurcie. Słodkość przełamuje tutaj frużelina malinowa, ale równie dobrze można zastąpić ją innymi, dowolnymi owocami, np. porzeczkami, truskawkami, jagodami itp. Wypróbuj w swojej kuchni, nie pożałujesz... obiecuję! ;)

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)

Ciasto:
3 jaja
3/4 szkl cukru
300 g jogurtu naturalnego
1/2 szkl oleju rzepakowego
2 szkl mąki pszennej (ok. 320 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1 łyżka cukru waniliowego)

Dodatkowo:
frużelina malinowa z tego przepisu
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, olej i jogurt należy wyciągnąć z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem!
Jajka, cukier, jogurt, ekstrakt i olej rzepakowy krótko zmiksować do połączenia. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Energicznie wymieszać, aż składniki się połączą.

Ciasto przelać do blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Na ciasto, za pomocą łyżki, nakładać frużelinę malinową.

Piec w 180 st.C przez ok. 45 minut do tzw. "suchego patyczka". Upieczone wyjąć z piekarnika, a gdy przestygnie oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w zamkniętym pojemniku w chłodnym miejscu. Smacznego!
  

1 komentarz:

Printfriendly