19 lutego 2016

Ciasto na pierogi- przepis podstawowy

 Przepisów na ciasto pierogowe jest mnóstwo! Każde czymś się różnią... Jedni dodają do ciasta jajko, inni je pomijają. Jedni używają gorącej, inni letniej wody. Ja polecam Wam mój przepis. Moim zdaniem jest rewelacyjny! Ciasto jest sprężyste, miękkie, nie klei się do wałka i stolnicy, a ponadto jest bardzo plastyczne i w łatwy sposób lepi się z niego pierogi. Szczerze polecam!


Składniki: (na ok. 50 pierogów)
 
300 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
200 ml gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli
 
 

Przygotowanie:
 
W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką. 
 
I już! Teraz pozostaje ciasto cienko rozwałkować, dowolnie nadziewać i gotować. Smacznego "pierogowania"! ;)

5 komentarzy:

  1. Używam takiego samego przepisu :D Polecam więc :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlewając gorącą wodę na jajko, ono się zagotuje ! Ja robię podobnie lecz bez jajka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zamiast oleju daje masło, też są elastyczne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem co robię źle, zawsze gdy gotuję mrożone pierogi to dosłownie wszystkie mi się rozklejają i wychodzi jedna wielka kasza...

    Dawniej jakoś bardziej lubiłam pierogi, co oczywiście nie zmienia faktu że przepis jest świetny. Ostatnio zaczęłam wyjątkowo gustować w kuchni amerykańskiej :x Najgorsze co może być dla mojej diety.. burgery... frytki... naleśniki... ;-)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem rozklejania się pierogów w trakcie gotowania może być m.in. za duża ilość mąki w cieście lub zbytnie podsypywanie ciasta mąką podczas rozwałkowywania. Możliwe też, że pierogi za słabo są sklejane :)

      Usuń

Printfriendly