9 lutego 2016

Ciasto z kaszy manny z galaretkowymi sercami

 
Ciasta bez pieczenia są na swój sposób bardzo ciekawe! Wykorzystanie do nich kaszy manny jest pysznym i tanim pomysłem. To ciasto składa się z pokruszonych herbatników będących spodem ciasta, masy z kaszy manny i galaretkowych serduszek przyklejonych za pomocą mieszanki mlecznej usztywnionej żelatyną. Taka słodka propozycja znakomicie sprawdzi się 14 lutego, jako poczęstunek dla bliskiej nam osoby. Polecam!
 

Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)

Spód:
200 g pokruszonych na piach herbatników
130 g stopionego masła
2 łyżki miodu
Masa z kaszy manny:
1 litr mleka
200 g masła
3/4 szkl cukru
1 szkl kaszy manny

Dodatkowo:
1 galaretka truskawkowa
1/2 szkl mleka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka żelatyny
2 łyżki zimnej wody

 
Przygotowanie:

Spód: Herbatniki przełożyć do miski, wlać masło oraz miód, dobrze wymieszać. Masa powinna konsystencją przypominać mokry piasek. Przełożyć ją do kwadratowej blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy. Schłodzić.

Masa z kaszy manny: Mleko wlać do garnuszka, dodać masło oraz cukier, zagotować. Wsypać kaszę mannę i cały czas mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia.
Od razu wylać ją na ciasteczkowy spód, dobrze rozprowadzić i wyrównać. Schłodzić w lodówce, aż masa zastygnie (1-2 godziny).
 
 
Truskawkową galaretkę rozpuścić w 1,5 szklance gorącej wody, odstawić do przestudzenia. Następnie przelać do kwadratowej blaszki o boku 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową tak, aby warstwa galaretki miała grubości ok. 0.5 cm. Odstawić do lodówki do stężenia.

Ze stężałej galaretki wykroić serduszka różnej wielkości. Można za pomocą foremek lub jeśli ich nie posiadamy- ostrym nożem. Serduszka ułożyć na masie z kaszy manny. Ciasto schować do lodówki.
 

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie podgrzać i wymieszać do rozpuszczenia. Wlać kilka łyżek mleka, wymieszać, dolać resztę mleka i ponownie energicznie wymieszać. Pozostawić do przestudzenia.

 
Mleczną mieszankę ostrożnie wylać na ciasto tak, by nie przykryła ona serduszek, a jedynie wypełniła obszar wokół. Nie wlewać zbyt dużo, by serduszka się nie "utopiły". Możliwe, że nie zużyjecie całek mieszanki. Ciasto schłodzić w lodówce na kilka godzin lub całą noc. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik

4 komentarze:

  1. Ale smakowicie to wygląda , może masz chęć pokazać swoje umiejętności w moim konkursi ? wystarczy wysłać przepis zajrzyj koniecznie do przed ostatniego posta . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wielką chęcią zajrze ;-) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Witam :) a można jakoś zastąpić tą mleczną mieszankę? :) np polewą ?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly