6 lutego 2016

Domowe mleko kokosowe

 
Czy kupowaliście kiedyś sklepowe mleko kokosowe?? A może zrezygnowaliście po zobaczeniu jego ceny? Nie martwcie się, jest na to wyjście. Takie mleczko bez problemu można przygotować samemu w domu, oszczędzając sporo pieniędzy. Wystarczy mieć wiórki kokosowe i wodę, której chyba Wam nie brakuję!? ;)
 Mleko jest wyśmienicie!! Przechowywać je można w lodówce do kilku dni. Po pewnym czasie lubi się rozwarstwiać, zatem przed spożyciem należy je wstrząsnąć. Polecam!

 
Składniki:
 
100 g wiórek kokosowych
500 ml gorącej wody
 
 
Przygotowanie:
 
Wiórki zalać wieczorem gorącą wodą. Pozostawić pod przykryciem na całą noc. Rano razem  z wodą podgrzać w garnuszku, a następnie zmiksować blenderem lub w Thermomixie do uzyskania w miarę jednolitej masy. Zmiksowane wiórki przełożyć na gazę i dokładnie odcisnąć. Mleczko przelać do słoiczka/ buteleczki i przechowywać w lodówce do kilku dni. Przed spożyciem wstrząsnąć- mleczko lubi się rozwarstwiać (to normalne ;))
A co zrobić z pozostałymi po mleczku wiórkami kokosowymi?? Może kokosanki, bajaderki, albo kuleczki Rafaello?! Smacznego! 

3 komentarze:

  1. a pozostałe wiórki wysuszyć i zmielić na mąke kokosową

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super pomysł, nie sądziłam, że tak prosto jest samemu zrobić mleczko kokosowe ;) Na pewno wypróbuję ;)

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly