25 lutego 2016

Domowy makaron

 
Już od dłuższego czasu zabierałam się za zrobienia domowego makaronu. I oto jest! Wygrywając w jednym z konkursów maszynkę do makaronu, nie miałam innego wyjścia... Mówię Wam, domowy makaron w ogóle nie odstaje od kupnego. Powiedziałabym nawet, że ma w sobie coś, co sprawia, że jest naprawdę wyjątkowy. Więc jeśli w niedzielne popołudnie nie znajdziecie w szafce paczki makaronu- nie martwcie się! Znacie już rozwiązanie ;) Ten przepis jest przepisem podstawowym, ale można przygotować inny, np. zastępując połowę mąki pszennej mąką razową. Otrzymamy wtedy zdrowszy i ciemniejszy makaron. Polecam!
 
 
Składniki:
 
300 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
3 duże jajka
szczypta soli
1 łyżeczka oleju
 
 
Przygotowanie:
 
Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić dołeczek. W środek wbić jajka, dolać oliwę i wsypać sól. Łączyć ze sobą składniki zagarniając mąkę do środka. Następnie dobrze zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować w kulę, przykryć miską i odstawić na 30 minut, by ciasto odpoczęło.
 
Po tym czasie bardzo cienko rozwałkować podsypując mąką i pokroić w zależności od tego, jaki chcemy makaron- nitki, gruby, chudy itp. Można użyć również maszynki do makaronu, która tylko ułatwia sprawę :)
 
Teraz można makaron pozostawić do całkowitego wysuszenia na stolnicy i przechowywać w pojemniku do kilku miesięcy lub ugotować- wrzucić do wrzącej wody i gotować do miękkości. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. lubię domowy makaron,ale jakoś nigdy nie miałam okazji go zrobić

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly