28 lutego 2016

Kokosowe racuchy z karmelizowaną gruszką

 
Słodkie, puszyste i lekkie racuszki z karmelizowaną gruszką wzbogacone o wiórki kokosowe. Takie połączenie smakowe to istna rozkosz dla podniebienia! Możecie przygotować je już teraz! Nie ma na co czekać :) Szczerze polecam!

 
Składniki: (na ok. 18 sztuk)
 
Karmelizowane gruszki:
2 gruszki
2 łyżki cukru
 
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
150 ml ciepłego mleka
1 duże jajko
1 szkl mąki pszennej tortowej
50 g wiórek kokosowych+ 1/2 szkl wrzącego mleka
 
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Karmelizowane gruszki: Gruszki obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni zkarmelizować cukier. Gdy nabierze ładnego koloru dodać pokrojoną gruszkę i smażyć kilka minut. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Ciasto: Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, odstawić do ostudzenia. Następnie odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru płynu.
 
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier i 1/2 szkl mąki. Wszystko dobrze wymieszać widelcem i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wsypać resztę mąki, dodać jajko, ostudzone wiórki kokosowe i karmelizowane gruszki. Wymieszać do połączenia składników. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i ponownie pozostawić do wyrośnięcia, tym razem na 60 minut.
 
Na patelni rozgrzać olej, za pomocą oprószanej w mące łyżki nakładać porcję ciasta, formując placuszki. Smażyć z obu stron do zezłocenia. Usmażone od razu odsączać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło oprószając cukrem pudrem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly