4 lutego 2016

Lany chrust

 Dzisiaj Tłusty Czwartek!! Z tej okazji zapraszam na lany chrust. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny ;) Kształty, jakie uzyskacie zależą tylko od Waszej wyobraźni. Przyznam się, fajne jest to "malowanie" ciastem po oleju. Polecam!

 
Składniki:
 
Ciasto:
3 jajka
1 łyżka cukru
200 g mąki pszennej 
150ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka spirytusu
 
Dodatkowo:
olej do smażenia, np. rzepakowy
cukier puder do oprószenia 

 
Przygotowanie:
 
Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Wlać mleko oraz spirytus i wsypać przesianą mąkę pszenną. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Przełożyć ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. 
 
 
W rondelku rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do butelki z małym otworem (np. po ketchupie) lub do szprycy z podłużną, cienką końcówką. Ciasto wylewać na rozgrzany olej tworząc wzorki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączać na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly