14 lutego 2016

Mini serniczki z musem malinowym

 
Dzisiaj Walentynki! Z tej okazji mam dla Was mini serniczki z musem malinowym na wierzchu. Nie są trudne w wykonaniu, są bajecznie pyyyszne :). Najbardziej przypadły do gustu moim rodzicom, którzy uwielbiają serniki. Gorąco polecam!

 
Składniki: (na ok.12 sztuk)
 
Ciasteczkowy spód:
120 g ciasteczek zbożowych
1 łyżeczka kakao
1 łyżka miękkiego masła
1 łyżka śmietany 18%
 
Masa sernikowa:
 500 g twarogu sernikowego, zmielonego
1 duże jajo
1/2 szkl cukru pudru
1 łyżka mąki pszennej 
 
Dodatkowo:
garść malin
 
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć na piach, dodać do nich kakao, masło oraz śmietanę. Zagnieść rękami do otrzymania zbitej masy (w razie potrzeby, gdyby ciasto się kruszyło, dodać jeszcze odrobinę śmietany).
 
Ciasteczka wyłożyć na dno 12 papilotek umieszczonych w formie na muffinki. Dobrze wklepać, tak aby powstał spód serniczków.
 
 
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmiksować z jajkiem, cukrem pudrem i mąką pszenną do połączenia. Masę wyłożyć na ciasteczkowe spody.
 
Maliny zmiksować na puree lub jeśli nie chcemy pestek- przetrzeć przez sitko. Na wierzchu serniczków dać odrobinę musu malinowego i za pomocą wykałaczki zrobić wzorki.
 
Serniczki piec w 120 st.C przez ok. 20 minut. Wyjąć i ostudzić.
Najlepiej smakują po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Smacznego!
 
  
Inspiracja/ źródło: Z Chaty Na Końcu Wsi

2 komentarze:

Printfriendly