21 lutego 2016

Mus czekoladowy z malinami

 
Zapraszam dzisiaj na klasyczne połączenie czekolady z malinami. Puszysty, słodki i intensywnie czekoladowy mus, którego słodycz doskonale przełamuje warstwa malinowa umieszczona na dnie szklanek. Całość smakiem i wyglądem stanowi bardzo elegancki deser mogący zachwycić nawet najbardziej wymagającego gościa :) Przepis pochodzi z książki Pawła Małeckiego "Cukiernia Lidla". Polecam!

 
Składniki: (na 4 porcje)

Warstwa malinowa:
100 g malin
1 łyżka cukru pudru
3 g żelatyny w proszku
20 g zimnej wody

Mus czekoladowy:
200 g śmietanki kremówki 30%
2 żółtka
50 g mlecznej czekolady
50 g czekolady deserowej

Dodatkowo:
kilka malin do dekoracji

 
Przygotowanie:

Warstwa malinowa: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Następnie pogrzać, aż żelatyna się rozpuści. Maliny wraz z cukrem pudrem zmiksować na puree, np. za pomocą blendera. Wlać do nich ciepłą żelatynę i wymieszać. Malinową masę wyłożyć na dno 4 szklanek lub pucharków. Schłodzić w lodówce.

Mus czekoladowy: Obydwie czekolady drobno posiekać, wymieszać, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (osobiście polecam ten pierwszy sposób. W drugim czekolada może się przypalić!). Przestudzić. S
chłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W innej misce ubić żółtka. Śmietankę połączyć z żółtkami i przestudzoną rozpuszczoną czekoladą. Wszystko krótko, ale dokładnie zmiksować.

Czekoladowy mus przełożyć na warstwę malinową w szklankach. Desery schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Przed podaniem udekorować malinami. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly