29 lutego 2016

Naleśniki czekoladowe z bananem


Dzisiaj propozycja na pyszne śniadanie- naleśniki! Nie takie zwykłe, bo czekoladowe, a ponadto z Nutellą i bananami. Polecam, choć na chwilkę odstąpić od tradycyjnych i zasmakować się właśnie w czekoladowo- bananowej rozkoszy naleśnikowej ;)

 
Składniki: (na ok. 8 sztuk)
 
Ciasto:
2 jajka
szczypta soli
1/2 łyżki cukru trzcinowego
1,5 szkl mleka
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżka kakao
40 g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Dodatkowo:
2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
krem czekoladowy typu Nutella
3 banany
sok z cytryny do skropienia bananów
cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, krótko zmiksować mikserem do połączenia. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut.
 
 
W międzyczasie na patelni rozgrzać olej. Nakładać porcje ciasta, przechylając patelnię na boki, by rozprowadzić ciasto po całej powierzchni. Naleśniki smażyć po kilka minut z obu stron.
 
Podawać na ciepło z kremem czekoladowym, pokrojonymi w plasterki i skropionymi sokiem z cytryny bananami. Dodatkowo można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly