20 lutego 2016

Pierogi z truskawkami

 
Czy ktoś ich nie lubi?? Wiem, że jest zima, ale coś mnie naszło właśnie na truskawki ;) Pyszniutkie pierożki nadziane truskawkami podane z jogurtem to świetna propozycja dla małych i dużych łasuchów. Ciasto na pierogi jest takie same jak w przypadku podstawowego przepisu, który wczoraj zawitał na blogu. Szczerze polecam!

 
Składniki: (na ok. 50 pierogów)
 
Ciasto:
300 g mąki pszennej+ odrobina do podsypywania
200 ml gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 jajko
szczypta soli
 
Dodatkowo:
ok. 400 g truskawek
woda do ugotowania pierogów
śmietana, jogurt lub stopione masełko z cukrem do podania

  
Przygotowanie:
 
Ciasto: W wodzie rozpuścić sól. Mąkę przesiać na stolnice. Zrobić dołeczek, gdzie wbić jajko i stopniowo wlewać wodę oraz olej, cały czas wyrabiając do uzyskania elastycznego, miękkiego ciasta (ok. 5-10 minut). W razie potrzeby podsypać mąką.
 
 
Ciasto cienko rozwałkować na grubość 2 mm. Szklanką wykrawać koła. Na każdym umieścić kawałek truskawki, zlepić brzegi i zrobić falbanki, np. widelcem.
 
 
Wodę zagotować. Do wrzącej wody wrzucać partiami pierogi i gotować do miękkości (ok. 6-10 minut).
 
 
Ugotowane odcedzić na sicie i wyłożyć na talerz. Podawać z jogurtem, śmietaną lub stopionym masełkiem i cukrem. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Moje ulubione! Z jogurtem naturalnym najsmaczniejsze :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly