26 lutego 2016

Półkruche rurki z bitą śmietaną

 
Do przygotowania tych rurek potrzebne są specjalne foremki, które można kupić, np. na allegro. Nie są drogie, a naprawdę warto mieć je w kuchni- bardzo ułatwiają prace. Foremki można przygotować również samemu- z folii aluminiowej. Ja jednak zachęcam do wydania kilku złotych. Oszczędzimy tym samym trochę czasu. Rurki z tego przepisu są niezwykle kruchutkie i tu od razu napiszę, by bardzo ostrożnie ściągać je z foremek tak, by się nie pokruszyły. Nadziane są tradycyjnie bitą śmietaną i obsypane cukrem pudrem. Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na ok. 30 sztuk)
 
Ciasto półkruche:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
2 żółtka

Nadzienie:
400 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
2 łyżki cukru do posypania
cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:

Ciasto półkruche: Wszystkie składniki zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Owinąć ciasto w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka i stolicy. Pokroić na długie paski o szerokości 2 cm.

Foremki do rurek nasmarować olejem. Paski ciasta nawijać na foremki zaczynając od strony węższej, kończąc na szerszej. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, obsypać cukrem. Schłodzić 10 minut w lodówce.

Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i lekko przestudzić. Następnie delikatnie ściągnąć rurki z foremek. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia na kratce.
 

Nadzienie: Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec obydwa rodzaje cukrów. Półkruche rurki napełnić bitą śmietaną i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly