13 lutego 2016

Rolada w serduszka z kremem i truskawkami

 
Bardzo lubię piec biszkoptowe rolady- zwijać je, nadziewać i tworzyć na nich wymyślne wzroki. Dzisiejsza rolada ozdobiona jest mnóstwem ciemnych serduszek. Nadziana krem czekoladowym na bazie bitej śmietany. Dodatkowo na kremie poukładałam pokrojone truskawki, które nadają roladzie świeżości. Polecam!

 
Składniki:
 
Masa dekoracyjna:
40 g miękkiego masła
40 g cukru pudru
35 g mąki tortowej
1 łyżka kakao
1/2 białka jajka
 
Biszkopt:
3 jajka
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1/3 szkl wody
 
Krem czekoladowy:
300 ml śmietanki 36%
4 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
 
Dodatkowo:
1/4 szkl syropu truskawkowego do nasączenia
garść truskawek

 
Przygotowanie:
 
Masa dekoracyjna: Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać białko i zmiksować. Wsypać przesianą mąkę z kakao, dobrze zmiksować do połączenia składników (ciasto będzie bardzo gęste!). Masę przełożyć do szprycy cukierniczej z chudą, okrągłą końcówką. Płaską, dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyciskać z masy serduszka, jeden obok drugiego (patrz zdjęcie poniżej). Blachę z sercami wstawić do lodówki na 10 minut.
 
 
W międzyczasie przygotować biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! (w szczególności jajka i woda).
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, nie przerywając miksowania. Następnie dodawać po jednym żółtku, dalej miksować. Strumyczkiem wlać wodę i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypać do piany. Delikatnie wymieszać szpatułką. Ostrożnie przełożyć ciasto na papier do pieczenia z serduszkami. Nie mieszać, by nie rozetrzeć serc. Można jedynie wygładzić z wierzchu. Piec w 170 st.C przez około 13-15 minut.
 
Po tym czasie od razu wyjąć z piekarnika, zdjąć papier do pieczenia i w jego miejsce położyć ściereczkę. Odwrócić tak, by serduszka i ściereczka były na dole. Zwinąć biszkopt wraz ze ściereczką w roladę. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
 
Krem czekoladowy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (do garnuszka wlać wrzątek, nie za dużo- wystarczy do 1/3 wysokości. Czekoladę połamać na kawałki i umieścić w metalowej lub szklanej misce o większej średnicy niż średnica garnuszka. Miskę umieścić na garnuszku tak, by wrzątek nie dotykał miski. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści). Ostudzić.
 
Śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec przesiany cukier puder. Powoli wlewać ostudzoną czekoladę i miksować, aż składniki się połączą.
 
Roladę odwinąć, ściągnąć ściereczkę. Nasączyć biszkopt syropem truskawkowym, wysmarować kremem czekoladowym i posypać pokrojonymi wcześniej truskawkami. Z powrotem zwinąć ciasno w roladę. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
 
Inspiracja: klik 

1 komentarz:

Printfriendly