27 lutego 2016

Rolada Żyrafa z bananem


Poza tym, że naprawdę dobrze prezentuje się na stole to i wyśmienicie smakuje! Mimo pozorów nie jest trudna do zrobienia, choć trzeba przyznać, że troszkę pracochłonna. W szczególności ten jasny wzorek żyrafy wymaga odrobinę wprawy. Rolada nadziana jest bitą śmietaną i bananami. Serdecznie polecam wypróbować!

 
Składniki:
 
Ciasto:
5 jajek w temperaturze pokojowej
6 łyżek cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80 ml wody
45 ml oleju rzepakowego
3 łyżki kakao

Dodatkowo:
500 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
1 śmietan fix
1-2 banany
odrobina soku z cytryny do skropienia bananów

 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Żółtka ubić z 3 łyżkami cukru do puszystości, wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wlać olej oraz wodę. Dobrze zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pod koniec pozostały cukier (3 łyżki). Delikatnie wmieszać białka do masy z żółtek.

Około 6 łyżek ciasta przełożyć do rękawa cukierniczego z długą, cienką końcówką lub do foliowego woreczka z uciętym rogiem. Na dużą, wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę z wyposażenia piekarnika wyciskać ciasto, tworząc szablon żyrafy (można go sobie wcześniej naszkicować na odwrocie papieru).  Blachę ze wzorem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 3 minuty. Po tym czasie wyjąć i przestudzić.
 

Do reszty jasnego ciasta wsypać przesiane kakao, wymieszać. Ciemne ciasto ostrożnie rozprowadzić po jasnym wzorze, uważając, by go nie zepsuć.
 
 
Piec w 180 st.C przez ok. 13-15 minut (zbyt długo pieczona może popękać podczas zwijania!). Od razu wyjąć i przełożyć (papierem do góry) na drugą blachę. Zdjąć papier, a w jego miejsce położyć czysty kawałek papieru lub ściereczkę. Odwrócić ciasto wzorem do dołu i zwinąć w roladę. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
 
 
Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan fixem. Banany obrać i skropić sokiem z cytryny.
 

Ostudzoną roladę rozwinąć i równomiernie wysmarować bitą śmietaną, zostawiając wolne miejsca przy brzegach. Na śmietanie poukładać banany. Ponownie zwinąć w roladę i schłodzić w lodówce 2 godziny (lub całą noc) do stężenia. Smacznego!
 
Inspiracja/źródło: klik

3 komentarze:

  1. Pycha, ciągle widzę ten przepis a nadal nie próbowałam zrobić :/

    OdpowiedzUsuń
  2. to wyszło wspaniałe! i nie takie trudne na jakie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly