15 lutego 2016

Szarlotka z połówkami jabłek

 
Mam nadzieję, że ta szarlotka zasmakuje Wam tak samo, jak mojej rodzince :) Nie jest to typowa szarlotka na kruchym cieście... ma w sobie coś powiedziałabym "nowoczesnego"- połówki jabłek. Tak dokładnie! Nie kawałki, ćwiartki czy starte jabłka, a połówki. Dzięki nim to ciasto jest wyjątkowe. Szarlotkę robiłam po raz pierwszy i na pewno będę wracać do tego przepisu. Szczerze polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 40x25cm)

Ciasto:
480 g mąki pszennej (3 szkl)
250 g zimnego masła
4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
150 g serka homogenizowanego (zastąpiłam jogurtem naturalnym)

Lukier:
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
1 szkl cukru pudru

Dodatkowo:
6-8 jabłek średniej wielkości
cynamon do oprószenia
2 łyżki cukru waniliowego


Przygotowanie:

Ciasto: Masło pokroić w kostkę i posiekać z pozostałymi składnikami. Zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na dwie równe części.

Pierwszą rozwałkować na placek o dolnych wymiarach blaszki. Przenieść na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia i dobrze podociskać. Blaszkę z ciastem umieścić w lodówce. Drugą, nierozwałkowaną część ciasta również schłodzić.
 
W międzyczasie obrać jabłka, przekroić na pół i wydrążyć środki. Połówki jabłek poukładać na cieście w blaszce, posypując cynamonem i cukrem waniliowym.

 

Drugą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować (również na wymiary blaszki) i położyć na jabłka. Delikatnie podociskać, by obydwie części ciasta pomiędzy jabłkami skleiły się ze sobą. Widelcem zrobić kilka nakłuć.

 

Piec w 190 st.C przez 30-40 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i lekko przestudzić.
 

Lukier: Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem do otrzymania niezbyt gęstego lukru. Jeszcze ciepłą szarlotkę polać lukrem. Smacznego!


Źródło/ inspiracja: klik
 
 
 
  

13 komentarzy:

  1. Mmm bardzo ją lubię, sama robiłam już jej 2 opcje- z serkiem oraz bez i każda pyszna, więc zazdroszczę smaku! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A z serkiem to jak ?

      Usuń
    2. Można użyć serka Danio :) Sprawdzi się świetnie. Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Bardzo ciekawie wygląda ta szarlotka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis zrobię taką , dzięki .

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna i dosc szybka w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna i dosc szybka w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda apetycznie. Ciekawe czy w prodiżu by wyszło. Niestety nie posiadam piekarnika ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chm..trudno mi powiedzieć czy szarlotka by się udała. Nie posiadam takiego urządzenia ;)
      Ale warto spróbować!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  7. najlepszy przpis na szarlotkę ;) przepyszna i szybka w wykonaniu ;) Dziękuję za przepis! ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam pytanko ile trzymać trzeba to ciasto w lodowce?

    OdpowiedzUsuń
  9. wybrałam jogurt, ciasto się chłodzi. Czekam na efekty. Dzięki za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly