3 lutego 2016

Tarta cytrynowa z bezą

 
Tę tartę robiłam już dwa razy. Za każdym razem dla osoby, która ją uwielbia. W tym roku przygotowałam specjalnie na Dzień Babci. Posłużyła troszkę za mini torcik ;) Tarta ma bardzo zrównoważony smak- słodkość bezy przełamuje krem cytrynowy. Całość znajduje się na kruchutkim spodzie. Zainspiruj się! 

 
Składniki:
 
Ciasto kruche:
100 g masła
200 g mąki pszennej
80 g cukru pudru
1 żółtko (białko zachować do bezy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem cytrynowy:
½ szkl soku z cytryny
1 łyżka śmietany kremówki 30%
1/2 szkl cukru
1/2 szkl wody
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 żółtka (białka zachować do bezy)
60 g masła
 
Beza:
4 białka w temperaturze pokojowej
150 g cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
 
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć w folię spożywczą  i schłodzić w lodówce 30-60 minut.
 
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt formy o średnicy 23-25 cm. Umieścić je w wysmarowanej i posypanej bułką tartą formie, dobrze poprzyklejać. Ciasto przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą. Podpiec przez 10 minut w 180 st.C. Następnie ściągnąć papier z fasolą i podpiekać jeszcze 5-10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i przestudzić.
 
 
Krem cytrynowy: Sok z cytryny zagotować z cukrem, masłem i kremówką. W wodzie rozpuścić mąkę i żółtka. Mieszankę wlać do soku z dodatkami i energicznie mieszając gotować do zgęstnienia kremu.
 
 
 Na jeszcze ciepły spód ciasta wylać gorący krem cytrynowy. Na krem wyłożyć bezę.
 
Beza: Białka dobrze ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać przesianą mąkę i delikatnie wmieszać do piany.
 
Całość piec w 180 st.C przez ok. 20 minut. Jeśli beza za szybko się rumieni, należy przykryć ją, np. folią spożywczą. Upieczoną tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!
 
*na zdjęciach tarta przygotowany w tortownicy ok. 18 cm z mniejszej ilości składników.

8 komentarzy:

  1. Tarte piec w termoobiegu? czy góra - dol? Czekam na tort bezowy / tort Pavlowej w pani wykonaniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tarta pyszna tylko nie wiem dlaczego od dołu podeszla mi woda tak jakby od soku z cytryny ... Tyle ze masa i beza po upieczeniu idealna jedynie ciasto mokre poprzez ten sok ... A mial być kruchy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czy spód został wcześniej podpieczony? :)

      Usuń
  3. Tak wszystko tak jak wg. Przepisu Pani

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krem cytrynowy powinien po ugotowaniu być gęsty- nie rzadki (wtedy to właśnie może namoczyć spód). Następnym razem proszę spód ciasta podpiec kilka minutek dłużej, a po wylaniu na niego kremu cytrynowego szybciutko wyłożyć pianę bezową i od razu wkładać do piekarnika ;)

      Usuń
    2. Pieczemy góra- dół w piekarniku ;) Nie polecam termoobiegu.

      Usuń
  4. Mi tez sie wydaje ze moglam piec spod troszke dluzej. Nastepnym razem tak zrobie.Dziękuję za rady ! Skorzystam na pewno bo tarta robi wrażenie wizualne i smakowe �� Pozdrawiam��

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly