25 marca 2016

Babka czekoladowo-orzechowa

 

Taka babka będzie w tym roku gościć na moim wielkanocnym stole. Dzisiaj z rana upieczona, czeka teraz na gości ;) Nie obeszło się oczywiście bez wcześniejszego spróbowania.. wilgotna, mego czekoladowa, ze smaczną nutą orzechów. Coś czuję, że otrzyma miano królowej tych świąt! Polecam :D

 
Składniki: (na formę z kominkiem o średnicy 23 cm)
 
Ciasto:
220 g masła
100 g mlecznej czekolady
5 jajek
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
160 g zmielonych orzechów włoskich (lub drobno posiekanych)
 
Polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
30 g masła
1-2 łyżki mleka
 
Dodatkowo:
posiekane orzechy włoskie do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej- w szczególności jajka! Masło stopić w garnuszku. Następnie dodać połamaną na kawałki czekoladę i cały czas mieszając, podgrzewać na małym, aż czekolada się rozpuści, a składniki połączą. Zdjąć z palnika i odstawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej.
 
 
Białka oddzielić od żółtek. Te drugie ubić z cukrem do puszystości. Gdy masa zwiększy swoją objętość wlać do niej ostudzoną czekoladową mieszankę i wsypać mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz zmielone orzechy włoskie. Całość krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, a następnie bardzo delikatnie wmieszać do czekoladowego ciasta.
 

Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy na babkę z kominkiem o górnej średnicy 23 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka. Warto jednak po ok. 45 minutach sprawdzić stan wypieczenia...moja babka po 50 minutach była gotowa :) Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i formy. Przenieść na kratkę do studzenia.
 
 
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: Masełko stopić w garnuszku, dodać połamaną na kawałki czekoladę oraz 1-2 łyżki mleka. Cały czas mieszając podgrzewać, aż składniki się rozpuszczą i powstanie gęsta, błyszcząca polewa.
Lekko przestudzoną polewę wylać na babkę. Udekorować posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly