13 marca 2016

Babka piaskowa


Sekret udanej babki piaskowej tkwi w proporcjach składników, a dokładniej w ilości użytej mąki ziemniaczanej. Im jej więcej, tym babka bardziej sypka i piaskowa. Przepisów na ten wypiek jest mnóstwo i zapewne każdy z nas ma już swój ulubiony. Taka babka jest znakomita na Święta Wielkanocne, ale nie tylko. Sprawdzi się dobrze podczas weekendowej kawy czy też jako słodka przekąska w pracy. Przepis jest przepisem prostym, a powiedziałabym wręcz podstawowym. Nic tylko zabierać się za pieczenie! ;)

 
Składniki:
 
Ciasto:
250 g miękkiego masła
1 szkl cukru
4 jajka
120 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki mleka
skórka cytrynowa (opcjonalnie)
 
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka, masło, mleko powinny być wyjęte z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem. Więcej przeczytasz tutaj.
 
 
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, cały czas miksować na średnich obrotach miksera. Następnie do masy wlać mleko, sok z cytryny, wsypać przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz skórkę cytrynową. Wszystko krótko zmiksować, aż składniki się połączą.
 
Białka ubić w osobnej misce na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do ciasta.
 
Masę przelać do keksówki o wymiarach 20x10 cm lub małej formy na babkę z kominkiem (moja forma okazała się zbyt duża, dlatego babka była ciut niższa ;)). Formę wysmarować uprzednio masłem i posypać bułką tartą.
 
Babkę piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 50-60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczoną wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
 
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 
 

12 komentarzy:

  1. Szkoda, ze nie podajesz źródła przepisu, bo to nie jest zgodne z prawem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeżeli zapożyczysz przepis z książki kucharskiej lub innego bloga nawet nieznacznie modyfikując jesteś zobowiązana podać żródło, bo to przecież nie Ty wymyśliłaś przepis podstawowy na babkę piaskową ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rozumiem, jednakze chcialam dopisac, ze zawsze gdy korzystam z przepisu z innego bloga, ksiazki czy tez gdzies znalezionego podaje zrodlo! Jesli chodzi o babke piaskowa...trudno tu podac zrodlo, gdyz prawie na kazdym blogu czy tez w ksiazce przepisy sa prawie takie same. Rownia sie zeledwie szczegolikami. Pozdrawiam ;-)

      Usuń
  3. Powiesz mi jakiego użyłaś masła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zalecam prawdziwe masło- 82% tłuszczu. Można użyć również margaryny, ale babka będzie wtedy smakować ciut inaczej. Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję 😊

      Usuń
  4. Dziękuję 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. babuszka, niby takie proste ciasto ile trzeba by wyszła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Metoda prob i bledow ;-) Na pewno za ktoryms razem sie uda! Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly