3 marca 2016

Ciasto Amerykaniec

 
Amerykaniec to ciasto na oleju znane od bardzo dawna. Jest wilgotne i ma w sobie dużo jabłek pokrojonych w kostkę. Robi się je ekspresowo, a jako deser do popołudniowej niedzielnej kawki umili czas każdemu. Polecam!

 
Składniki: (na tortownice o śr. 24-26 cm)
 
Ciasto:
3 jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
3/4 szkl oleju w temperaturze pokojowej
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 szkl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
garść posiekanych orzechów i suszonych owoców, np. żurawina, rodzynki itp.

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka i olej powinny być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.
 
Wszystkie suche składniki przesiać i wymieszać. Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę.
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać po jednym żółtku, a następnie powoli wlewać olej, zmiksować. Do piany wsypać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka, wymieszać do połączenia składników. Masę przelać do tortownicy o średnicy 24-26 cm wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w 180 st.C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
 
Upieczone ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Robiłam ale bez orzechów- mój synek nie moze. Wszystkim smakowało, a zapomniałam przeslac zdjęć..ale będę robila na Święta także nic straconego.
    😊
    Emilia

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly