29 marca 2016

Ciasto Snickers

 
 Jedno z ulubionych ciast mojej mamy ;) Trzy miodowe blaty przełożone masą budyniową i kajmakiem. Dodatkowo górny blat ciasta pieczemy z polewą z orzeszków ziemnych. Czy to może nie smakować?! ;) Przekładaniec jest odwzorowany na popularnym i znanym wszystkim batoniku Snickers. Słodkie i sycące ciasto, doskonałe na różne okazje. Przepis zmodyfikowałam z wielu innych dostępnych w sieci. Polecam!
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 35x25 cm)

Ciasto miodowe:
600 g mąki pszennej
1/2 szkl cukru
2 jajka
2 żółtka
200 g zimnego masła
2 łyżki mleka
3 łyżki miodu
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 op. cukru waniliowego (16 g)

Polewa orzechowa:
300 g orzeszków ziemnych, posiekanych
120 g masła
1 łyżka cukru
3 łyżki miodu

Masa budyniowa:
700 ml mleka
4 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki mąki pszennej
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
puszka masy kajmakowej z puszki (400 g)
 
 
Przygotowanie:
 
Polewa orzechowa: Masło stopić z miodem oraz cukrem w garnuszku. Po chwili dodać posiekane orzeszki ziemne i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.

Ciasto miodowe: Wszystkie składniki zagnieść do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 3 równe części, najlepiej pomóc sobie wagą. Każdą część wykleić do blaszek o wymiarach 25x35 cm wyłożonych papierem do pieczenia.
 
Dwa placki piec bez niczego w 170 st.C przez ok. 15 minut,  natomiast na trzeci placek wyłożyć przestudzoną polewę orzechową i tak zapiekać w 180 st.C przez ok. 15 minut.  Jeśli nie posiadamy trzech identycznych form, placki należy piec po kolei. Upieczone placki powinny być złociste. Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszkach do wystudzenia. Jeśli będziemy chcieli gorące wyjąć z formy, mogą popękać!
 
 
Masa budyniowa: 600 ml mleka zagotować z cukrem, masłem i ekstraktem z wanilii. W pozostałym mleku rozpuścić obydwie mąki. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlać mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do otrzymania gęstego budyniu. Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia. 

 
Na pierwszy miodowy blat ciasta bez orzechów wyłożyć jeszcze ciepłą masę budyniową, wyrównać i przykryć II blatem ciasta bez orzechów. Wysmarować go masą kajmakową z puszki i przykryć ostatnim miodowym ciastem, tym razem z orzeszkami. Ciasto podociskać z góry, by wszystkie warstwy się złączyły. Ciasto schłodzić w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień, gdy miodowe blaty zmiękną. Smacznego!
 

7 komentarzy:

  1. Pycha ;) Też bardzo lubię a nigdy nie piekłam

    OdpowiedzUsuń
  2. znam wiele wersji ciasta "snikers" Twoja wygląda bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. tego nie pieklam ale WLOSKI ORZECH -to dopiero ciacho,podobny skladem ,tylko bez masy kajmakowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aa wiem wiem :-D Orzech wloski robilam wiele razy. Przepis jest nawet na blogu :-D Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly