24 marca 2016

Cytrynowe babeczki z lukrem

 
Jeszcze przed świętami wstawiam przepis na cytrynowe babeczki z lukrem. Szybkie, proste, cytrynowe w każdym calu! Bardzo wilgotne, mięciutkie i obficie oblane lukrem. Zdążycie je zrobić jeszcze na Wielkanoc! Polecam ;)

 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Ciasto:
2 jajka
1/2 szkl oleju rzepakowego
200 ml mleka
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
1 szkl cukru
180 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka startej skórki z cytryny
szczypta soli
 
Lukier cytrynowy:
1 szkl cukru pudru
3-4 łyżki soku z cytryny

 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne. Więcej przeczytasz tutaj. Pierwsze pięć składników wymieszać w misce (jajka, olej, mleko, sok oraz ekstrakt). W innym naczyniu połączyć ze sobą suche składniki: cukier, mąkę, proszek do pieczenia, skórkę i sól. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką.
 
Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek na babeczki z kominkiem (babeczki można upiec również w tradycyjnych papilotkach). Piec w 180 st.C przez ok. 15-20 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny cytrynowy zapach, a babeczki się ładnie zarumienią. Upieczone wyjąć z piekarnika oraz foremek i przenieść na kratkę do studzenia.
 
 
W międzyczasie przygotować cytrynowy lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę soku.
 
Ostudzone babeczki udekorować cytrynowym lukrem i posypać, np. startą skórką z cytryny. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. piękne , chcciałabym upiec babkę ,ale żeby ona nie była zaraz sucha jaki jest na to patent?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja, by uniknąć takiej sytuacji, upieczoną babkę czy babeczki owijam w folię spożywczą lub aluminiową, wkładam do pojemnika i szczelnie zamykam. Przechowuję w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce :)

      W łatwy sposób można również babce przywrócić świeżość wkładając ją na kilka minut do nagrzanego piekarnika lub na chwilkę do mikrofalówki :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Ale urocze babeczki. Do koszyczka taka jedna idealna.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładne zdjęcia! Uwielbiam takie babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam serdecznie :)

    Czy te babeczki można zamrozić? Chciałabym oszczędzić sobie czasu i upiec je wcześniej ;)

    Pozdrawiam,
    Ania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam,
      Oczywiście można mrozić. Najlepiej szczelnie zawinąć babeczki w folię, włożyć do woreczka i do zamrażarki ☺
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziękuję ślicznie za tak szybką odpowiedź :D
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Printfriendly