21 marca 2016

Domowe masło orzechowe

 

Domowe masło orzechowe smakuje o wiele lepiej niż kupne i jest zdrowsze. Do przygotowania potrzebujemy zaledwie odrobinę orzeszków ziemnych i ewentualnie sól, jeśli orzeszki nie są solone. Oczywiście, masełko możemy wzbogacić o miód, czekoladę, czy suszone owoce, jednak ja proponuję dzisiaj klasyczne masło bez dodatków. Fakt jest kaloryczne i to bardzo, ale 1-2 łyżki dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziło! ;)
A do czego można użyć takie masełko z orzeszków? Ja polecam do owsianki, na kromkę chleba, do deserów, naleśników czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika. I tutaj taka moja rada... przed zabraniem się za przygotowanie domowego masła orzechowego upewnijcie się, że macie do tego odpowiednio mocny sprzęt. Blender o słabej mocy może nie dać rady!


Składniki:

300 g orzeszków ziemnych
ewentualnie szczypta soli, jeśli używamy orzeszków niesolonych


Przygotowanie:

Orzeszki podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, następnie umieścić w dobrym malakserze lub blenderze (garść można odstawić na bok- przydadzą się, jeśli chcemy masło crunchy, czyli z kawałkami orzechów) i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło. Może to potrwać nawet kilkanaście minut. Warto co jakiś czas wyłączyć nasze urządzenie, by się za bardzo nie przegrzało. Blendery o niskiej mocy się nie sprawdzą! Najlepiej użyć silnego malaksera lub Thermomixa.


Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca (teraz można dodać również pozostawione orzeszki, które wcześniej drobniutko posiekać- otrzymamy masło orzechowe crunchy). Jeśli z masła zacznie oddzielać się olej, należy je przemieszać. Smacznego!
  


3 komentarze:

  1. Ja robię bez prażenia, bez soli i bez cukru i bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny ten przepis na domowe masło orzechowe! Koniecznie muszę go wypróbować ;-) Szczególnie, że używam masłą orzechowego do wykonania tego przepisu -> http://carmenwkuchni.blox.pl/2016/03/KAKAOwo-i-zdrowo.html
    Zapraszam na blog ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, fajnie zrobić w domu, bo te ze sklepu są strasznie drogie.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly