21 marca 2016

Domowe masło orzechowe

 

Domowe masło orzechowe smakuje o wiele lepiej niż kupne i jest zdrowsze. Do przygotowania potrzebujemy zaledwie odrobinę orzeszków ziemnych i ewentualnie sól, jeśli orzeszki nie są solone. Oczywiście, masełko możemy wzbogacić o miód, czekoladę, czy suszone owoce, jednak ja proponuję dzisiaj klasyczne masło bez dodatków. Fakt jest kaloryczne i to bardzo, ale 1-2 łyżki dziennie nikomu jeszcze nie zaszkodziło! ;)
A do czego można użyć takie masełko z orzeszków? Ja polecam do owsianki, na kromkę chleba, do deserów, naleśników czy tak po prostu do wyjadania łyżeczką ze słoika. I tutaj taka moja rada... przed zabraniem się za przygotowanie domowego masła orzechowego upewnijcie się, że macie do tego odpowiednio mocny sprzęt. Blender o słabej mocy może nie dać rady!


Składniki:

300 g orzeszków ziemnych
ewentualnie szczypta soli, jeśli używamy orzeszków niesolonych


Przygotowanie:

Orzeszki podprażyć na suchej patelni ze szczyptą soli, następnie umieścić w dobrym malakserze lub blenderze (garść można odstawić na bok- przydadzą się, jeśli chcemy masło crunchy, czyli z kawałkami orzechów) i miksować na najwyższych obrotach, aż z orzeszków wydzieli się olej i powstanie kremowe, gładkie i oleiste masło. Może to potrwać nawet kilkanaście minut. Warto co jakiś czas wyłączyć nasze urządzenie, by się za bardzo nie przegrzało. Blendery o niskiej mocy się nie sprawdzą! Najlepiej użyć silnego malaksera lub Thermomixa.


Gotowe masło orzechowe przełożyć do słoiczka, szczelnie zamknąć i przechowywać w lodówce do miesiąca (teraz można dodać również pozostawione orzeszki, które wcześniej drobniutko posiekać- otrzymamy masło orzechowe crunchy). Jeśli z masła zacznie oddzielać się olej, należy je przemieszać. Smacznego!
  


7 komentarzy:

  1. Ja robię bez prażenia, bez soli i bez cukru i bardzo lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, świetny ten przepis na domowe masło orzechowe! Koniecznie muszę go wypróbować ;-) Szczególnie, że używam masłą orzechowego do wykonania tego przepisu -> http://carmenwkuchni.blox.pl/2016/03/KAKAOwo-i-zdrowo.html
    Zapraszam na blog ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie, fajnie zrobić w domu, bo te ze sklepu są strasznie drogie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwaga dotycząca przegrzania urządzenia bardzo cenna. Pamiętam jak kiedyś załatwiłam jedyny blender w domu. Nie było ani masła, ani sprzętu ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm i masło orzechowe z Lidla się kryje! Polecam próbowąć, nie zawsze wychodzi idealnie, ale gdy już się osiagnie perfekcje to palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pamiętam jak za dzieciaka byłem fanem jednego typu masła orzechowego, które przywozili znajomi rodziców z zagranicy, nie pamietam już skąd. Przestałem jeść masło orzechowe, ale teraz gdy znalazłem ten przepis może warto byłoby zrobić swoje włąsne.

    OdpowiedzUsuń