4 marca 2016

Dwukolorowe jajeczka wielkanocne

 
Wielkanoc to wyjątkowy czas. Na stole goszczą wtedy potrawy, które przygotowujemy czasem tylko raz do roku, np. paschę czy mazurek. Jestem zdania, że nigdy nie powinno zabraknąć czegoś drobnego, czegoś kto każdy w każdej chwili może wziąć do rąk i schrupać :) Te ciasteczka nadają się do tego doskonale! Kruchutkie, dwukolorowe w kształcie jajeczek w smaku podobne do ciastek Spirali. By ułatwić Wam pracę, sposób składania ciasta w „piramidkę”  pokazałam na zdjęciach. Mam nadzieję, że Was zainspiruję. Polecam!
 
 
Składniki: (na ok. 50 sztuk)

Ciasto jasne:
125 g miękkiego masła
150 g cukru pudru
1 małe jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Ciasto ciemne:
składniki jak wyżej + poniższe:
15 g kakao
15 g cukru trzcinowego
1 łyżka mleka

Dodatkowo:
1 białko

 
Przygotowanie:

Ciasto jasne: Miękkie masło utrzeć mikserem z cukrem i ekstraktem z wanilii. Dodać pozostałe składniki i krótko zmiksować do połączenia. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut.

Ciasto ciemne: Przygotować w taki sam sposób jak ciasto jasne, dodając dodatkowo kakao, cukier trzcinowy i łyżkę mleka. Również schłodzić godzinkę w lodówce.

Po tym czasie obydwa ciasta rozwałkować pomiędzy kawałkami foli spożywczej (dzięki temu nie będzie kleić się do stolnicy i wałka). Następnie pokroić na mniejsze prostokąty podobnej wielkości. Pierwszy prostokącik z ciasta ciemnego posmarować białkiem, przykryć drugim- z jasnego ciasta i tak układać na zmianę, aż uzyskamy wysokość naszej foremki w kształcie jajka.
 
 
Tak przygotowaną dwukolorową „piramidkę” owinąć w folię spożywczą i schłodzić 20 minut w zamrażalniku.

Po tym czasie ciasto pokroić na plasterki o grubości ok. 0,5 cm, a z nich za pomocą foremki wykrawać jajeczka. Foremkę można odrobinę przekrzywić, dzięki czemu jajeczka będą w paski ukośnie.
 
 
Ciasteczka przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 10-15 minut. Grubsze lub większe ciasteczka potrzebują kilku minut dłużej w piekarniku.

Upieczone wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie zdjąć z blaszki i przenieść na kratkę do studzenia. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik
 

5 komentarzy:

Printfriendly