2 marca 2016

Jabłka pieczone z nadzieniem orzechowym

 
Pieczone jabłka mogłabym jeść na okrągło! Tym razem przygotowałam je z nadzieniem orzechowym, które do jabłek pasuje doskonale.  Jeśli chodzi o czas pieczenia, jest on uzależniony od rodzaju jabłek. Jeśli używamy twardych, soczystych- czas może się wydłużyć.
Takie jabłuszka to zdrowy deserek dla każdego! Warto skusić się na coś nowego... Serdecznie polecam :)

 
Składniki: (na 5 sztuk)
 
5 małych jabłek
100 g orzechów włoskich
50 g twarogu półtłustego
5 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu

 
Przygotowanie:
 
Jabłka umyć, odkroić górną część, a ze środka wydrążyć gniazdka nasienne, nie obierać ze skórki (patrz zdjęcie poniżej). 
 
 
 
Orzechy włoskie zmielić lub drobno posiekać. Wymieszać z twarogiem, jogurtem oraz miodem. Nadzieniem wypełnić środki jabłek i przykryć odkrojoną górną częścią.
 
 
Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można również w żaroodpornym naczyniu) w 180 st.C przez ok. 30-40 minut, aż jabłka zmiękną, a skórka się zmarszczy. Następnie wyjąć i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Zajadać na ciepło w towarzystwie, np. gałki lodu. Smacznego!    
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly