5 marca 2016

Klasyczny sernik bez spodu (wiedeński)

 
Sernik płaski jak stół?! To jest możliwe! Wystarczy zastosować się do kilku podstawowych zasad. Ten klasyczny sernik bez spodu (zwany również wiedeńskim) rośnie w trakcie pieczenia, a podczas studzenia nie opada! W smaku bardzo delikatny, nie za ciężki i lekko waniliowy za sprawą budyniu. Nadaje się znakomicie jako poczęstunek podczas świąt czy przyjęcia. Przed wypróbowaniem przepisu koniecznie przeczytajcie notkę na temat perfekcyjnego sernika oraz pieczenia serników w kąpieli wodnej. Na pewno się przydadzą!
 
 
Składniki: (na tortownice o średnicy 23 cm)
 
Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
120 g miękkiego masła
1 szkl cukru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
6 jajek
3 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
  
Polewa czekoladowa:
80 g mlecznej czekolady
1 łyżka masła
4 łyżki śmietany kremówki 30%
 
 
Przygotowanie:
 
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do puszystości. Wbijać po jednym jajku, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii, zmielony ser oraz proszek budyniowy. Wszystko krótko zmiksować tylko do połączenia składników.

Piekarnik nagrzać do temperatury 160 st.C. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać). Masę serową przelać do formy. Piec przez ok. 60 minut w kąpieli wodnej, aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Gdyby za szybko się rumienić, należy przykryć go folią aluminiową.

Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik jeszcze na ok. 20-30 minut do przestygnięcia. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
 
 
Polewa czekoladowa: Do garnuszka włożyć masło, dodać posiekaną czekoladę i wlać śmietankę. Podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą.

Ostudzony sernik polać gęstniejącą polewą czekoladową. Schować do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!


9 komentarzy:

  1. Justynko, sernik po prostu perfekcyjny :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny, chętnie bym zjadła kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ŚLICZNY WYPRÓBUJĘ W TYM TYGODNIU A POTEM ZROBIĘ NA ŚWIĘTA DZIĘKI :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Robie jutro rano :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzymam kciuki by sie udalo! Pozdrawi! ;-)

      Usuń
  5. Bardzo mokra i piankowa konsystencja jest. Tak ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam :-) A ta piankowa konsystencja jest przed pieczeniem?? Jesli tak, tak ma wlasnie byc ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo dziekuje za ten przepis, probowalam rowniez z brzoskwiniami itd ale najwazniejsze jest to ze potrafie zrobic to ciasto tak zeby bylo zjadliwe :O
    PS. Przepis znam juz na pamiec bo serniki byly co tydzien :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly