30 marca 2016

Kukurydziany deser z jogurtem i truskawkami

 
Po świętach przyda się trochę odpoczynku od kalorycznych słodkości. Dzisiaj proponuję pomysł na kaszę kukurydzianą z jogurtem i truskawkami. Świetny deser na drugie śniadanie, do pracy czy szkoły. Gorąco polecam!

 
Składniki: (na 1 porcję)
 
Warstwa kukurydziana:
50 g kaszy kukurydzianej
150 ml mleka
1 łyżka miodu
 
Warstwa jogurtowa:
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżka otrębów owsianych
1 łyżka płatków owsianych
1 łyżka ksylitolu (można zastąpić miodem)

Warstwa truskawkowa:
100 g truskawek
1 łyżeczka ostropestu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka miodu

Dodatkowo:
garść pokrojonych truskawek
3 ciasteczka owsiane
1 łyżka płatków owsianych
 
 
Przygotowanie:

 Warstwa kukurydziana: Mleko zagotować, wsypać kaszę. Gotować aż zmięknie i wchłonie mleko, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliła. Przestudzoną wymieszać z miodem.

Warstwa jogurtowa: Jogurt wymieszać z pozostałymi składnikami.

Warstwa truskawkowa: Truskawki zmiksować blenderem na puree. Dodać resztę składników i wymieszać.

Do szklanki lub słoiczka nakładać po kolei poszczególne warstwy. U mnie w kolejności:
1. kaszka kukurydziana
2. warstwa jogurtowa
3. pokruszone ciasteczka owsiane
4. warstwa truskawkowa
5. płatki owsiane
6. warstwa jogurtowa
7. pokrojone truskawki
8. kaszka kukurydziana
9. pokrojone truskawki
10. pokruszone ciasteczka owsiane

Deser podawać na ciepło lub zimno. Smacznego!
 
 

1 komentarz:

  1. O tak, moje klimaty, kocham takie desery :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly