6 marca 2016

Pomarańczowe muffiny z konfiturą i słonecznikiem

 
Te muffinki są magiczne! Po ugryzieniu wypływa z nich słodka konfitura pomarańczowa, co doskonale widać na zdjęciach ;) Świetnym dodatkiem jest tutaj chrupiący słonecznik, który najpierw karmelizujemy z miodem, cukrem i masełkiem, a następnie umieszczamy w powstałych po konfiturze otworkach. Jakich otworkach?! Już wyjaśniam ;)
Po napełnieniu papilotek ciastem kładziemy na ciasto łyżeczkę konfitury, która podczas pieczenia zatapia się w cieście i pozostawia małe wgłębienia, tworząc tym samym miejsce dla słonecznika.  Serdecznie polecam spróbować!
 
 
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
 
Ciasto:
1 jajko
60 g stopionego i przestudzonego masła
1/2 szkl soku pomarańczowego
1/2 szkl cukru
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka starta z 1/2 pomarańczy
 
Chrupiący słonecznik:
100 g łuskanego słonecznika
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodatkowo:
konfitura  pomarańczowa
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne :)
Suche składniki (mąkę, cukier , skórkę z pomarańczy i proszek do pieczenia) wymieszać. W innym naczyniu połączyć ze sobą mokre: jajko, masło i sok pomarańczowy. Zawartość obydwu misek połączyć- krótko mieszając łyżką. 
 
 
Masę przelać do papilotek lub silikonowych foremek na muffinki do ich ¾ wysokości. Na środku każdej nałożyć łyżeczkę konfitury pomarańczowej. Ważne, by nie przykrywać jej już ciastem- powinna zostać na wierzchu. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 20 minut, aż muffinki urosną i będą pięknie pachnieć.

Po tym czasie wyjąć i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Podczas studzenia środek muffinek z konfiturą zapadnie się do środka i powstaną małe dołeczki.

Chrupiący słonecznik: Masełko stopić na patelni, dodać miód oraz cukier. Podgrzewać, aż składniki się lekko zkarmelizują. Następnie wsypać słonecznik i dobrze wymieszać, by oblepił się w karmelu. Smażyć, aż słonecznik się zezłoci. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Ostudzony drobno pokruszyć.

Muffinki oprószyć cukrem pudrem, a w dołeczki umieścić chrupiący słonecznik. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly