12 marca 2016

Sernik szachownica


Są takie dni, gdy tylko coś słodkiego może przywrócić nam humor. Mam dla Was dzisiaj rewelacyjny sernik szachownica. Składa się z czekoladowego ciasta typu murzynek oraz puszystego sera. Pieczony jest w taki sposób, by po pokrojeniu na kawałki przypominał szachownice. Robiłam go już wiele razy i z czystym sumieniem powiem, że jest jednym z najbardziej lubianych serników w moim domu. Dodatkowo sernik można polać polewą czekoladową lub tak jak ja- oprószyć cukrem pudrem. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje i gościć będzie w Waszych domach nie tylko od święta. Bardzo polecam!
 Ps. Sernik robiłam z połowy porcji, dlatego na zdjęciu obrazującym paski ciasta jest ich tak mało, bo aż 8 :) Korzystając z całego przepisu wyjdzie ich około 20.

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)
 
Ciasto czekoladowe:
150 g masła
1/3 szkl mleka
2 łyżki kakao
1/2 szkl cukru
180 g mąki pszennej
2 duże lub 3 małe jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
125 g miękkiego masła
1 szkl cukru pudru
4 jajka
1 kg mielonego twarogu
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ekstraktu waniliowego
 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia (lub polewa czekoladowa)

 
Przygotowanie:
 
Ciasto czekoladowe: Pierwsze cztery składniki umieścić w garnuszku, postawić na małym ogniu i podgrzewać, aż składniki się połączą, a masło i cukier rozpuści. Następnie zestawić z ognia i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystudzenia.
 
Teraz ważne, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej! Do mieszanki wbić jajka i wsypać przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość zmiksować na średnich obrotach miksera, aż składniki się połączą i powstanie jednolita masa.
 
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Blaszkę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Czekoladowe ciasto przelać do blaszki, wyrównać szpatułką. Piec przez ok. 25 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 
Masa serowa: Tak jak w przypadku czekoladowego ciasto, składniki masy serowej również powinny być w temperaturze pokojowej! Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Następnie dodać żółtka, ser, ekstrakt oraz przesianą mąkę. Wszystko krótko zmiksować do połączenia.
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Delikatnie wmieszać ją do masy serowej- najlepiej szpatułką tak, by białka nie opadły.
 
Ostudzone ciasto czekoladowe pokroić na ukos w paski o szerokości ok. 2 cm (patrz zdjęcie poniżej). Paski ułożyć w formie. Co drugi wyjąć i odstawić na bok. W wolne przestrzenie nałożyć masę serową. Pozostałe paski ułożyć na masie serowej i ponownie wypełnić wolne miejsca pozostałą masą serową. Wierzch również wysmarować masą, wyrównując powierzchnie. W taki sposób, po upieczeniu otrzymamy sernik szachownica :)
 
 
Sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec przez ok. 45-50 minut, aż sernik będzie ścięty i lekko się zarumieni. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Następnie włożyć do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Schłodzony oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik

8 komentarzy:

  1. mam podobny w planach na najbliższe święta:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny sernik. Jeszcze takiego nie robiłam ale na Wielkanoc zrobie z Twojego przepisu :)
    Pozdrawiam Ewa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie☺ Mam pytanko:do masy surowej dodajemy mąki pszennej czy ziemniaczanej?Cieplutko pozdrawiam❤

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie☺ Mam pytanko:do masy surowej dodajemy mąki pszennej czy ziemniaczanej?Cieplutko pozdrawiam❤

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda pysznie☺ Mam pytanko:do masy surowej dodajemy mąki pszennej czy ziemniaczanej?Cieplutko pozdrawiam❤

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglada cudnie ale tak sie zastanawiam jesli Te ciasto jest najpierw pieczone samo a potem z serem to czy Ono sie nie spali?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ;) Nie ma co się obawiać! Sernik będzie się piekł równomiernie.. nie ma mowy o przypaleniu. Pozdrawiam! :)

      Usuń

Printfriendly