9 marca 2016

Wielkanocne jajeczka z dżemem


Ostatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam!


Składniki:

Ciasto kruche:
125 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
Dodatkowo:
dżem morelowy lub pomarańczowy
 cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej).
Po tym czasie cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać jajeczka. W połowie ilości zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”.


Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.

Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki nałożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi cukrem pudrem. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik

 

10 komentarzy:

  1. piekłam podobne w ubiegłym roku, były pyszne i pięknie wyglądały, bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Nie mam takich jajeczkowych foremek, a te ciasteczka tak cudnie wyglądają!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zaden problem! :-D Mozna narysowac na papierze lub tekturze kontury jajka, wyciac je i posluzyc sie nim zamiast foremki. Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  3. Ile czasu mogą poleżeć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczone kruche ciasteczka bez dżemu mogą być przechowywane nawet kilka tygodni w puszcze. Jednak przelożone dżemem najlepiej zjeść do 3 dni ;).

      Usuń
  4. Jak dużo wychodzi tych ciasteczek z podanych wyżej proporcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok. 20-25 sztuk. Zależy od wielkości użytej foremki. Pozdrawiam!

      Usuń
  5. Ciasto ma być grubsze czy cienkie ?

    OdpowiedzUsuń