9 marca 2016

Wielkanocne jajeczka z dżemem

 
Ostatnio coś dużo jajek na blogu ;) No cóż...taki urok Świąt Wielkanocnych! Dzisiaj mam dla Was kruche jajeczka przełożone dżemem. Wyglądają uroczo i smakują bajecznie. Serdecznie polecam!

 
Składniki:
 
Ciasto kruche:
125 g zimnego masła
180 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
50 g cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
 
Dodatkowo:
dżem morelowy lub pomarańczowy
 cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 60 minut (lub dłużej).
 
Po tym czasie cienko rozwałkować i za pomocą foremki wykrawać jajeczka. W połowie ilości zrobić dodatkową dziurkę na „żółtko”.
 
 
Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 10-15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić na chwilkę na blaszce, następnie przenieść na kratkę do studzenia.
 
Ciasteczka z dziurką posypać cukrem pudrem. Na ciasteczka bez dziurki nałożyć troszkę dżemu morelowego i przykryć ciasteczkami posypanymi cukrem pudrem. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik
 
 

4 komentarze:

  1. piekłam podobne w ubiegłym roku, były pyszne i pięknie wyglądały, bardzo polecam

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze! Nie mam takich jajeczkowych foremek, a te ciasteczka tak cudnie wyglądają!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zaden problem! :-D Mozna narysowac na papierze lub tekturze kontury jajka, wyciac je i posluzyc sie nim zamiast foremki. Pozdrawiam! :-)

      Usuń

Printfriendly