4 kwietnia 2016

Batoniki orzechowe z czekoladą

 
Są tu fani masła orzechowego?! Ja się przyznaję...mam do niego ogromną słabość ;) Dzisiaj świetny pomysł na wykorzystanie nadmiaru- orzechowe batoniki polane aksamitną czekoladą. Doskonałe do kogoś, komu zabrakło pomysłów na drugie śniadanie czy szybki podwieczorek. Te batoniki robią się same, więc nie ma na co czekać! Koniecznie wypróbujcie...

 
Składniki:
 
Orzechowy spód:
1 szkl pokruszonych ciasteczek zbożowych np. Digestive
1 1/4 szkl cukru pudru
100 g masła
1 szkl masła orzechowego (polecam domowego)
 
Polewa czekoladowa:
100 g czekolady deserowej, posiekanej
50 g masła
1 łyżka mleka
 
 
Przygotowanie:
 
Orzechowy spód: Masełko stopić i dodać do pokruszonych ciasteczek wraz z cukrem pudrem oraz masłem orzechowym. Ciasteczka można pokruszyć na piasek lub tak jak ja- pozostawiając większe okruszki, które przyjemnie chrupią pod zębami ;)
Całość wymieszać, np. widelcem, do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Masę wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach mniej więcej 20x20 cm, którą wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli chcemy, by batoniki były wyższe, użyjmy mniejszej blaszki). Tak
przygotowany orzechowy spód schłodzić w lodówce.
 
 
W międzyczasie przygotować polewę czekoladową: Masło stopić, dodać do niego posiekaną czekoladę oraz mleko. Całość podgrzewać w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, aż czekolada się rozpuści i powstanie gęsta, błyszcząca polewa. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Schłodzone ciasto orzechowego wyjąć z lodówki i polać letnią polewą czekoladową. Całość ponownie schłodzić w lodówce przez około godzinkę. Przed podaniem pokroić w kwadraty lub prostokąty. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: klik

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly