5 kwietnia 2016

Biszkopt jasny na oleju

 
 
Dziś przepis na biszkopt z olejem. W porównaniu do przepisu na biszkopt jasny I, ten biszkopt nie zawsze wychodzi równy. Nie rzuca się nim również o podłogę. Ma za to jeden ogromny plus, który sprawia, że gdy przygotowuję tort, często sięgam właśnie po ten przepis. Co to za zaleta?? Biszkopt na oleju jest wilgotny i nie potrzebuje nasączania. Często piecze się z górką, ale nie jest przecież problemem, by po wystudzeniu ostrym nożem ściąć nierówności :).
 

Składniki: (na tortownicę o średnicy 22 cm)
 
5 jajek
180 g cukru
1 1/4 szkl mąki pszennej tortowej (ok. 200 g)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek oleju rzepakowego
2 łyżki wody
 
 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem na przemian z olejem oraz wodą (piana nie może opaść!). Mąkę przesiać, wsypać do piany razem z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników.
 
 
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!). Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku przez około 35-40 minut do zarumienienia (warto zrobić test patyczkiem- jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony).
 
Po tym czasie piekarnik uchylić, a biszkopt pozostawić do studzenia. Po kilkunastu minutach wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
 
Wystudzony należy ostrym nożykiem oddzielić od rantów tortownicy. W zależności od upodobań, można go teraz przekroić nawet na 3-4 blaty i wykorzystać do tortu czy ciasta. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly