1 kwietnia 2016

Chleb z masłem orzechowym

 
Piekę chleby kilka razy w tygodniu. Czasem na drożdżach, czasem na zakwasie, zdarza się również, że na słodko (Banana Bread), ale i też wymyślnie (Fougasses). Właśnie dlatego na blogu pojawia się coraz więcej pieczywa. Mam nadzieję, że nie macie mi za złe ;)
Dzisiaj chlebek z rodzaju tych o zwartym i ciężkim miąższu- chlebek z dodatkiem masła orzechowego. Masło jest wyczuwalne, ale nie dominuje- pozostawia jedynie przyjemny posmak orzeszków. Serdecznie polecam!

 
Składniki:
 
350 g mąki pszennej (użyłam pszennej pełnoziarnistej)
 250 ml ciepłej wody
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki brązowego cukru
100 g masła orzechowego (polecam domowej roboty)

 
Przygotowanie:
 
W misce wymieszać mąkę, drożdże, sól oraz cukier. Do suchych składników dodać masło orzechowe i wlać wodę. Wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto i dłonie mąką.
 
 
Ciasto przełożyć do czystej miski, oprószonej wcześniej mąką, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
 
 
Po tym czasie ciasto zagnieść rękami i przełożyć do wysmarowanej i posypanej bułką tartą małej formy keksówki o wymiarach 10x20 cm. Odstawić na 30-40 minut do napuszenia.

W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 220 st.C. Chlebek wstawić do piekarnika i piec ok. 25 minut, aż wydobywać się będzie piękny, orzechowy zapach :)

Upieczony wyjąć z piekarnika oraz formy i odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: klik

1 komentarz:

Printfriendly