29 kwietnia 2016

Ciasto Kopiec Kreta


Bardzo znane ciasto o wyrafinowanym, niebanalnym smaku. Składa się z wilgotnego czekoladowego ciasta nasączonego herbatą, słodkich bananów i puszystej bitej śmietany ze startą czekoladą. To wszystko ułożone jest na wzór kopca kreta. Wiem, że w sklepach dostępne są gotowce, ale nie polecam im Wam. Lepiej przygotować ciasto od A do Z we własnym domu, może z dziećmi?? :) Na pewno będą mieć radochę! Ciasto najlepiej smakuje po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: (na tortownice 20-22 cm)
 
Ciasto czekoladowe:
90 g masła
8 łyżek mleka
3/4 szkl cukru
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
160 g mąki pszennej (ok. 1 szkl)
2 jajka w temperaturze pokojowej
 
Masa śmietanowa:
400 g schłodzonej śmietany kremówki 30%
3 łyżki cukru pudru
60 g startej gorzkiej czekolady
2 łyżeczki żelatyny
4 łyżki zimnej wody
 
Poncz:
kilka łyżek herbaty z cytryną i miodem
 
Dodatkowo:
3 duże banany
sok z cytryny do skropienia bananów
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto czekoladowe: Masło, mleko, cukier i kakao umieścić w rondelku i podgrzewać na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą. Jednolitą, czekoladową mieszankę zdjąć z ognia i odstawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia. 
 
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Gdy mieszanka osiągnie temperaturę pokojową oddzielić białka od żółtek. Ważne jest, by na tym etapie wszystkie składniki ciasta czekoladowego były w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Odstawić na bok, a do czekoladowej masy dodać żółtka, mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Krótko zmiksować do połączenia. Następnie do masy delikatnie wmieszać ubite białka (nie miksować, a jedynie wymieszać szpatułką lub łyżką, by białka nie opadły!). Wszystkie czynności po ubiciu białek powinny być wykonywane dosyć szybko, by białka za długo nie czekały".
 
Tak przygotowaną czekoladową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20-22 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia (boki niczym nie wykładać lub jeśli boimy się, że ciasto po upieczeniu przylgnie do boków formy- wysmarować je masłem).
 
Piec w 180 st.C przez ok. 30 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
 
Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Wstawić na kilka sekund do mikrofalówki lub podgrzać na małym ogniu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wsypać startą czekoladę. 1-2 łyżki ubitej śmietany wmieszać do przestudzonej żelatyny, a następnie całą żelatynę wlać do śmietany i od razu zmiksować (dzięki temu masa śmietankowa się nie zwarzy). 
 
 
Z ciasta ostrym nożem ściąć wierzch i wydrążyć środek, pozostawiając nietknięty spód i krawędzie (patrz zdjęcie powyżej). Spód ciasta nasączyć ponczem i ułożyć na niego skropione cytryną banany. Całość wysmarować masą śmietankową, tworząc kopiec kreta. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem czekoladowym pozostałym po ścięciu, pomagając sobie rękami. Ciasto schłodzić w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Smacznego!
 
 

4 komentarze:

  1. O widzę,że Photoshop poszedł w ruch! Legalny? Jeszcze dużo musisz się nauczyć,ale dobrze,że próbujesz

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciągle się uczę :-) Mam nadzieje, ze napotkam ludzi, ktorzy pomoga mi sie realizowac. Pozdrawiam! ;-)

      Usuń
  2. Zawsze chciałam spróbować (i upiec i zjeść) to ciasto i jakoś ciągle jest na dalszym planie.. :/ Pięknie wyszło

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly