7 kwietnia 2016

Czekoladowo- orzechowe babeczki z kokosem


Czekolada, orzechy i kokos. Trzy całkiem odmienne składniki, a w połączeniu w jednej babeczce komponują się naprawdę dobrze! Babeczki są wilgotne, intensywnie czekoladowe i banalnie proste! Najlepsze w dniu pieczenia, choć na następny dzień też są niczego sobie ;) Polecam!

 
Składniki: (na 8-10 sztuk)
 
Ciasto:
100 ml mleka
2 łyżki kakao
100 g cukru trzcinowego
60 g gorzkiej czekolady
90 g mąki pszennej
2 małe jajka
szczypta soli
100 ml oleju rzepakowego
50 g zmielonych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 
Nadzienie kokosowe:
1/2 szkl mleka
50 g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
25 g masła
 
Dodatkowo:
20 g białej czekolady
1 łyżeczka mleka
kilka orzechów włoskich do dekoracji

 
Przygotowanie:

Nadzienie kokosowe: Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, by masa się nie przypaliła. Wiórki powinny wchłonąć mleko. Po tym czasie garnuszek zdjąć z palnika, a masę kokosową pozostawić do ostudzenia.
 
Ciasto: Mleko, cukier trzcinowy i kakao umieścić w garnuszku. Podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z palnika i dodać drobno posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż się rozpuści. Mieszankę pozostawić w temperaturze pokojowej do całkowitego wystudzenia.

Teraz ważne, by wszystkie składniki, które mieszamy były w temperaturze pokojowej!
Jajka wbić do miski, roztrzepać widelcem. Wlać olej, ostudzoną mieszankę czekoladową, wsypać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia oraz zmielone orzechy. Wszystko krótko wymieszać widelcem do połączenia się składników.
 
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Do każdej nałożyć po łyżce ciasta czekoladowego. Z masy kokosowej uformować kuleczki i wcisnąć je w ciasto. Przykryć resztą ciasta.
 
 
Babeczki piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 20-25 minut. Po tym czasie wyjąć i przenieść na kratkę do studzenia.
 
W międzyczasie białą czekoladę rozpuścić w mleku, np. w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Przestudzić. Babeczki polać odrobiną czekolady i udekorować połówkami orzechów włoskich. Smacznego!

  

2 komentarze:

  1. Jutro zdecydowanie muszę robić-uwielbiam kokos i czekoladę ;) pozdrawiam Agnieszka

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly