30 kwietnia 2016

Deser Ogrodnika

 
Po przygotowaniu Kopca Kreta zostaje sporo czekoladowego ciasta. By uniknąć marnowania jedzenia, mam dla Was bardzo ciekawy sposób na wykorzystanie tego ciasta- Deser Ogrodnika! W zależności od wielkości użytych przez Was szklanek czy słoiczków wyjdzie ok. 4-6 porcji. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki:
 
Masa czekoladowa:
250 g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru
70 g gorzkiej czekolady
2 łyżki mleka
 
Masa truskawkowa:
250 g serka mascarpone
200 g truskawek (dałam mniej)
2 łyżki cukru pudru
 
Dodatkowo:
ciasto, które zostało po wypieku Kopca Kreta lub pokruszone czarne markizy, np. Oreo
kilka łyżek nalewki wiśniowej do nasączenia ciasta (opcjonalnie)
 
 
Przygotowanie:
 
Masa czekoladowa: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Pozostawić do ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem, dodać przestudzoną czekoladę i krótko zmiksować. Dla ciemniejszego kolorku można dodać 1-2 łyżeczki naturalnego kakao.
 
 
Masa truskawkowa: Serek mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Truskawki umieścić w blenderze, lub malakserze i zmiksować na puree. Dodać je do serka i zmiksować, aż składniki się połączą. 
 
 Do 4-6 słoiczków lub wysokich szklanek wsypać trochę pokruszonego ciasta czekoladowego lub markizów Oreo. Skropić je nalewką (opcjonalnie, ja pominęłam). Na ciastka nałożyć trochę masy czekoladowej, a na nią masę truskawkową i znów posypać ciastem lub Oreo. Powtarzać czynność do zapełnienia słoiczków, kończąc na warstwie z ciasteczkami. Deserki można udekorować świeżą miętą. Przechowywać w lodówce. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik
 

1 komentarz:

  1. Haha,ale to świetnie wygląda i nazwa doskonale pasuje:)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly