13 kwietnia 2016

Domowe ciastka Delicje

 
Delicje to jedne z najczęściej kupowanych przez nas ciastek. Delikatny biszkopcik, na nim słodka galaretka, a całość pokryta błyszczącą polewą. Nie ma co ukrywać, że oryginalne Delicje Szampańskie do tanich nie należą... ich cena wciąż idzie w górę. By oszczędzić trochę pieniędzy w portfelu, mam dla Was przepis na domowe Delicje. Jest przy nich trochę roboty, ale efekt końcowy na pewno Was zadowoli! Serdecznie polecam :)
 
 
Składniki: (na ok. 25 sztuk)
 
Biszkopciki:
2 jajka
szczypta soli
60 g cukru pudru
50 g mąki pszennej tortowej
 
Dodatkowo:
1 czerwona galaretka, np. wiśniowa
1 szkl wrzącej wody
150 g czekolady deserowej
1 łyżeczka oleju
 
 
 
Przygotowanie:
 
Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie. Gdy będzie letnia wylać ją na niedużą blaszkę wyłożoną folią spożywczą tak, by wysokość galaretki nie była wyższa niż 4 mm (patrz zdjęcie poniżej!). Galaretkę wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. W międzyczasie przygotować biszkopciki...
 
 
Biszkopciki: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z solą na sztywną, lśniącą pianę. Dalej ubijając wsypać przesiany cukier puder, miksować na średnich obrotach. Po dodaniu całego cukru dawać po jednym żółtku, nie przerywając miksowania. Na koniec wsypać przesianą (to ważne!) mąkę pszenną i delikatnie wymieszać szpatułką, aż składniki się połączą.
 
Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać nieduże, okrągłe porcje masy w sporych odległościach (biszkopciki urosną!).
 
Piec w piekarnika nagrzanym do 180 st.C przez ok. 10 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone wyjąć, a gdy lekko przestygną delikatnie oderwać je od papieru.
 
 
 
Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Na każdy ostudzony biszkopcik położyć kółeczko wycięte z galaretki, np. za pomocą kieliszka (patrz zdjęcie powyżej!). Ciastka oblać ostudzoną czekoladą, a następnie odstawić w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki) do zastygnięcia czekolady.
Przechowywać w suchych i chłodnym miejscu. Smacznego!
 

9 komentarzy:

  1. smakołyki domowej roboty są najlepsze.. oprócz smaku jest wiele radości przy ich przyrządzaniu :) delicje wyglądają przepysznie :) chętnie bym się skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takiej delicji, to raczej ciężko sobie odmówić

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że takie Delicje są dużo lepsze niż oryginał :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. delicji to ja nie lubię ale te to pewnie bym kilogramami żarła

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam - wyszły pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze :-) Dziekuje za opinie. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Czy galaretka się nie rozpuści, jeśli poleję ją czekoladą? Ostatnio tak się zrobiło...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada nie może być gorąca. Trzeba pozostawić ją do przestudzenia i dopiero wtedy maczać w niej biszkopciki z galaretką. Pozdrawiam!

      Usuń
  7. Dziękuję za odpowiedź!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly