25 kwietnia 2016

Gorąca czekolada z bitą śmietaną

 
Choć jest kalendarzowa wiosna, ja jej jeszcze nie odczuwam... Za oknem zimno, ponuro i często deszczowo. Jest na to sposób--> gorąca czekolada ;) Domowa, podana na gorąco tuż po przyrządzeniu i uwieńczona kleksem bitej śmietany to marzenie niejednego łasucha. Lubicie? Jeśli tak, to koniecznie zróbcie ją sami w swoim domu!

 
Składniki: (na 2 porcje)
 
Gorąca czekolada:
200 ml śmietanki kremówki 30%
100 g mlecznej czekolady
3/4 szkl gorącego mleka
1 łyżeczka ciemnego naturalnego kakao
szczypta cynamonu

Dodatkowo:
200 ml śmietanki kremówki 30% do dekoracji
1 łyżka cukru pudru
 kakao do oprószenia


Przygotowanie:
Gorąca czekolada: W garnuszku podgrzać śmietankę (nie dopuścić do wrzenia!). Do gorącej dodać posiekaną czekoladę i odłożyć na bok na kilka minutek, po czym wymieszać. Czekolada powinna się rozpuścić. Jeśli tak się nie stanie masę należy umieścić na chwilkę w mikrofalówce lub ponownie podgrzać na małym ogniu. Do śmietany z czekoladą wlać gorące mleko i energicznie wymieszać. Na koniec wsypać przesiane kakao, ponownie wymieszać i przelać do dwóch wysokich szklanek.

Śmietankę do dekoracji ubić na sztywno z cukrem pudrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wycisnąć na gorącą czekoladę. Wierzch oprószyć odrobiną kakao. Podawać od razu. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. gorąca czekolada..co może być bardziej smaczne.. Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam wczoraj ... Jest pyszna ( wiadomo, że lepsza niż gotowa kupna) i nie ma dużo roboty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze, że smakowała :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly