8 kwietnia 2016

Izaura- sernik na murzynku

 

Ciasto Izaura to nic innego jak sernik na murzynku. Jeśli lubisz wilgotne, czekoladowe ciasta, a ponadto nie odmówisz sobie kawałka sernika, to ten przepis jest dla z Ciebie! Daje sobie rękę uciąć, że będzie to jeden z Waszych ulubionych serników! U mnie w domu jest pochłaniany w tempie błyskawicznym. W smaku bardzo podobny do sernika szachownica, który niedawno opublikowałam na Nastoletnich. Polecam!

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)

Murzynek:
250 g masła
4 łyżki kakao
5 łyżek mleka
1 i 1/4 szkl cukru
1 3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
4 jajka w temperaturze pokojowej
 
Masa serowa:
125 g miękkiego masła
1 kg twarogu, zmielonego (może być z wiaderka)
1 szkl cukru
4 jajka
kilka kropel aromatu waniliowego
1 op. budyniu waniliowego (40 g)

Polewa czekoladowa:
150 g gorzkiej czekolady
60 g masła
3 łyżki mleka
 
 
Przygotowanie:

Murzynek: Masło, kakao, mleko oraz cukier umieścić w garnuszku i podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masło i cukier się roztopią, a składniki połączą. Masę zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia w temperaturze pokojowej. Do ostudzonej mieszanki dodać żółtka i dobrze zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę, sodę oraz proszek do pieczenia i ponownie krótko zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wmieszać ją do czekoladowej masy.
 
 
Masa serowa: Masło utrzeć z cukrem do puszystości, następnie wbić jajka, dodać aromat, ser oraz proszek budyniowy. Wszystko krótko zmiksować, tylko do połączenia składników.

3/4 czekoladowego ciasta przelać do blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę serową, a na nią nałożyć resztę ciasta czekoladowego. Dodatkowo widelcem można lekko przemieszać obydwie masy, by po upieczeniu sernik ładnie się prezentował.

Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st.C przez ok. 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu, a z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach. Czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, dlatego zalecam co jakiś czas spoglądać na naszą Izaurę ;)

Upieczone ciasto wyjąć i wystudzić.

Polewa czekoladowa: Masełko stopić w garnuszku. Dodać do niego połamaną na kawałki czekoladę oraz mleko. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Gęstniejącą wylać na sernik. Izaurę schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego!
 
Przepis zmodyfikowałam z wielu dostępnych w sieci.

6 komentarzy:

  1. Będę robiła! Mam nadzieje, ze wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto....często robię....troszkę inaczej ale chetnie wypróbuję ten przepis....mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak! Z tego przepisu zdecydowanie będę piekła Izaure ☺ mam pytanie odnośnie sera wiaderkowego, który będzie dobry? Który polecasz? Niektóre są rzadkie. A nie chce zakalca ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam z firmy Włoszczowa, Piątnica i President ;)

      Usuń
  4. super przepis ,wyprobuje go,mam pytanie zamiast do lodowki ,czy moozna wyniesc w zimne miejsce

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly