20 kwietnia 2016

Jogurtowy deser z truskawkami

 
W końcu koniec egzaminów! Następny to chyba matura :P Z tej okazji zapraszam Was dzisiaj na wyjątkowy deser na bazie jogurtu greckiego z dodatkiem truskawek i owsianych ciasteczek. Deser zajada się na zimno, gdy poszczególne warstwy stężeją. Chciałam Was również dzisiaj uprzedzić, że najbliższe 3 dni spędzam w stolicy, na wycieczce ze szkoły, więc do soboty się z Wami i Nastoletnimi roztaję ;) Zobaczę, co tam w Warszawie wcinają i na pewno podzielę się tym na blogu! A dzisiejszy przepis, z moimi małymi modyfikacjami, pochodzi stąd. Ja truskawki w musie zastąpiłam malinami. Polecam!
 
 
Składniki: (na 4 desery)
 
Spód:
150 g ciastek owsianych
1 łyżka rozpuszczonego masła 
 
Mus truskawkowy:
350 g umytych i obranych truskawek
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki wrzątku
 
Masa jogurtowa:
600 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
8 łyżek musu truskawkowego
skórka otarta z 1/2 cytryny
3 łyżeczki żelatyny
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki wrzątku
 
Dodatkowo:
4 truskawki do dekoracji
 
 
Przygotowanie:
 
Spód: Ciastka drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka, a następnie wymieszać ze stopionym masełkiem. Do 4 szklanek nałożyć po 2-3 łyżki pokruszonych ciasteczek, lekko dociskając.
 
Mus truskawkowy: Truskawki zmiksować z cukrem pudrem do powstania musu.  Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia, następnie wlać 2 łyżki wrzątku i energicznie mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Gdyby nie chciała się do końca rozpuścić można wstawić ją na chwilkę do mikrofalówki i ponownie energicznie wymieszać. Żelatynę wlać do truskawkowego musu i odstaw do lodówki, aż masa zgęstnieje.
 
 
W międzyczasie przygotować masę jogurtową: Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia, następnie wlać 3 łyżki wrzątku i energicznie mieszać do rozpuszczenia się żelatyny. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, a następnie podzielić na dwie równe części. Do jednej dać skórkę z cytryny i połowę rozpuszczonej w wodzie żelatyny, a do drugiej 8 łyżek musu truskawkowego z lodówki i resztę żelatyny. Obydwie masy energicznie wymieszać (będą szybko tężeć!).
 
Na pokruszone ciastka w szklankach wyłożyć masę truskawkową, gdy stężeje wylać na nią mus truskawkowy, a następnie białą masę jogurtową. Ważne, by poszczególne warstwy nakładać na siebie, gdy poprzednie stężeją. W innym wypadku masy się zmieszają. Najlepiej po nałożeniu odpowiedniej warstwy schłodzić deserki kilka minutek.
 
Deserki wstawić do lodówki na ok. 30 minut. przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. to w środku wygląda raczej na maliny, takie małe oszustwo Justynko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W opisie napisałam, że do musu użyłam malin, a przepis pochodzi z innego bloga, więc podałam wersję z truskawkami :) Pozdrawiam!

      Usuń
  2. Czy można zastąpić jogurt kefirem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna, ale trzeba wtedy wziac pod uwage, ze kefir jest kwasniejszy, wiec nalezy dodac wiecek cukru pudru, a takze zwiekszyc do ok. 4-5 lyzeczek zelatyne (kefir nie jest tak gesty jak grecki jogurt). Pozdrawiam! :-)

      Usuń
  3. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie https://karolnakuchmaci.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly