19 kwietnia 2016

Konfitura pomarańczowo- grejpfrutowa

 
Dzięki takiej konfiturze zima na pewno nie będzie nudna! Wystarczy, że w chłodny, ponury dzień otworzy się słoiczek z konfiturą pomarańczowo-grejpfrutową i świat staje się piękniejszy :) Taka konfitura sprawdzi się świetnie do naleśników, deserów, czy tak po prostu- łyżeczką ze słoika :D Polecam!

 
Składniki: (na dwa średniej wielkości słoiki)
 
1 kg pomarańczy
1/2 kg grejpfrutów
2 szkl wody
1,5 szkl cukru (ilość cukru możecie dostosować do swoich potrzeb)
sok z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy

 
Przygotowanie:
 
WIECZOREM
Wodę zagotować z cukrem. Gotować, aż cukier się rozpuści i powstanie coś à la syrop. Pomarańcze i grejpfruty obrać, nie pozostawiając białych błon- są gorzkie! Owoce, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy przełożyć do syropu. Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić na cała noc do wystudzenia i zgęstnienia.
 
RANO
Konfiturę ponownie gotować, tym razem przez ok. 60 minut, aż nabierze odpowiedniej konsystencji (może to potrwać troszkę dłużej). Pod koniec tego czasu wlać sok z cytryny i dalej gotować na małym ogniu.
 
Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych, suchych słoików i mocno zakręcić. Zapasteryzować: słoiczki umieścić w garnku z wodą, tak by w połowie były zanurzone. Gdy woda zacznie wrzeć, gotować ok. 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie słoiczki z konfiturą wyjąć, położyć na blacie do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, np. w piwnicy do kilku miesięcy. Smacznego!
 

1 komentarz:

Printfriendly