14 kwietnia 2016

Kremówka kokosowa

 
Na blogu znajdziecie już przepis na tradycyjną kremówkę. Nie powiem... cieszy się ona dużym powodzeniem, co mnie bardzo satysfakcjonuję :) A co powiecie na kremówkę kokosową? Jestem przekonana, że i ta Wam zasmakuje! Ciasteczkowy spód, masa budyniowa, a wszystko to przykryte kokosową pierzynką. Ktoś życzy sobie kawałek? ;) Polecam! 
 
 
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24x24 cm)
 
Ciasteczkowy spód:
250 g ciastek pełnoziarnistych, np. Digestive
80 g masła, stopionego i przestudzonego
 
Masa budyniowa:
1,2 l mleka
3 budynie śmietankowe (3x40 g)
6 łyżek cukru
2 łyżki wiórków kokosowych
 
Kokosowa pierzynka:
2 jajka
120 g cukru
2 łyżki cukru waniliowego
140 g masła, stopionego i przestudzonego
220 g wiórek kokosowych
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasteczkowy spód: Ciastka zmielić lub drobno pokruszyć, np. za pomocą wałka. Dodać do nich stopione, jeszcze ciepłe masełko i wyrobić rękami do uzyskania masy o konsystencji mokrego piasku.
 
Kwadratową formę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wykleić masę ciasteczkową, dobrze podociskać. Schłodzić ok. 30 minut w lodówce. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 170 st.C. Formę ze spodem wstawić do piekarnika i podpiekać przez mniej więcej 10 minut. Następnie wyjąć i odstawić do przestudzenia.
 
Masa budyniowa: Litr mleka zagotować z cukrem i wiórkami kokosowymi. W pozostałym mleku rozpuścić budynie. Gdy mleko w garnku zacznie wrzeć, wlać do niego mieszankę budyniową i energicznie mieszając gotować do uzyskania gęstego budyniu. Gdy budyń zgęstnieje od razu zdjąć go z palnika i odstawić do lekkiego przestudzenia.
 
W tym czasie przygotować kokosową pierzynkę: Ważne, by jajka były w temperaturze pokojowej! (wyciągnijcie je z lodówki przynajmniej 2 godziny przed użyciem). Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić na sztywną, lśniąca pianę. Pod koniec ubijania dodawać, łyżka po łyżce obydwa rodzaje cukrów, a następnie żółtka. Na koniec strumyczkiem wlać przestudzone masełko, zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia.
 
Na ostudzony spód z ciasteczek wylać jeszcze ciepły budyń. Na budyń wyłożyć kokosową pierzynkę. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny, kokosowy zapach, a pierzynka ładnie się zarumieni. U mnie czas pieczenia był nieco krótszy.
 
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do przestudzenia. Następnie umieścić w lodówce na kilka godzin, by kremówka nabrała odpowiedniej konsystencji. Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Jak kokosowa to jestem absolutnie zachwycona! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. w takiej wersji nie próbowałam,smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy można upiec bez zapiekania spodu?

    OdpowiedzUsuń
  4. witam! wspaniała strona w którym momencie dodać żółtka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisuję do przepisu.. umknęło mi :D Oczywiście po ubiciu białek i dodaniu cukru ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly