16 kwietnia 2016

Sernik na zimno z truskawkami

 
Letni serniczek na zimno z truskawkami i galaretką na spodzie z okrągłych biszkopcików. Bez pieczenia, prosty i przyjemny w przygotowaniu! W upalny dzień duży kawałek takiego ciacha będzie trafnym rozwiązaniem ;).


Składniki: (na tortownicę o średnicy 22-23 cm)
 
Spód:
około 80 g okrągłych biszkopcików
 
Masa serowa:
200 ml śmietany 30%
1 szkl cukru pudru
800 g twarogu z wiaderka, zmielonego (można użyć o smaku waniliowym- jeśli w jego składzie jest cukier należy zmniejszyć powyższą ilość cukru pudru)
30 g żelatyny w proszku 
1/3 szkl zimnej wody
 
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe
750 ml gorącej wody
400 g truskawek
 
 
Przygotowanie:
 
Dno tortownicy o średnicy 22-23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze poukładać okrągłe biszkopciki- jeden przy drugim.
 
Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy serowej, a następnie całą wlać do sera (dzięki zahartowaniu masa się nie zwarzy). Gdy masa serowa zacznie tężeć, przełożyć ją na biszkopciki w tortownicy. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
 
 
W międzyczasie galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Odstawić do lekkiego stężenia (najlepiej do lodówki- będzie szybkiej). Truskawki pokroić w plasterki, a następnie ułożyć na masie serowej. Gdy truskawkowa galaretka zacznie tężeć, wylać ją na masę serową z truskawkami i ponownie schłodzić sernik w lodówce kilka godzin. Może się okazać, że nie zużyjecie całej galaretki. W takim wypadku możecie przelać ją do miseczek, a po stężeniu śmiało zjeść łyżeczką tak, by nic się nie zmarnowało! :) Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. W sam raz na lato!
    Moze wyczaruje wreszcie ładna pogodę?
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serniczek wygląda smakowicie,muszę zrobić dzieciom.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taki serniczek, nie jest słodki, a jest idealny na deser :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly