27 kwietnia 2016

Sernik nowojorski z czereśniami

 
 Sernik nowojorski to wyjątkowy sernik: puszysty, lekki, intensywnie waniliowy i kremowy za sprawą pieczenia w kąpieli wodnej. Przyrządzony z sosem czereśniowym smakuje jeszcze lepiej! Ja oprócz czereśni do sosu dodałam również odrobinę malin. Nie przecierałam pestek przez sitko, ale jeśli nie lubicie, gdy chrupią Wam pod zębami, możecie to zrobić. Taki sernik sprawdzi się przy każdej, nawet małej okazji. Naprawdę polecam! ;)
 
 
Składniki:
 
Ciasto kruche:
80 g masła
120 g mąki pszennej
3 łyżki cukru pudru
1,5 łyżki kakao
1 żółtko
szczypta soli
 
Masa serowa:
800 g tłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
200 g kwaśnej śmietany 18%
3/4 szkl cukru
3 duże jajka
30 ml soku z cytryny
ziarenka z 1 laski wanilii (można zastąpić 1 łyżeczką ekstraktu waniliowego)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
 
Sos czereśniowy:
1,5 szk drylowanych czereśni (lub wiśni)
0,5 szkl malin
4 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
50 ml Kirschu (u mnie w wersji bezalkoholowej- zastąpiłam wodą ;))
laska wanilii przecięta na pół bez ziarenek
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2-3 łyżki wody
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta. Ciasto wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 20-23* cm, której dno uprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze wklepać i kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem schłodzić 30 min w lodówce.
 
W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć i przestudzić.
 
 
 
Masa serowa: Zmielony twaróg wraz z pozostałymi składnikami zmiksować do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy.
 
Masę serową wylać na podpieczony spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Polecam piec w kąpieli wodnej- sernik będzie kremowy i równy! Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 140 st.C i piec jeszcze przez ok. 50-60 minut, aż sernik będzie ścięty i sprężysty.
 
Upieczony wyjąć z piekarnika i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
 
 
Sos czereśniowy: Czereśnie i maliny umieścić w rondelku. Zalać Kirchem, sokiem z cytryny oraz zasypać cukrem. Włożyć do owoców również laskę wanilii. Wszystko gotować przez 10-15 minut, aż owoce zmiękną i puszczą sok. Po tym czasie rondelek zdjąć z ognia, a z owoców wyjąć laskę wanilii.

W innym naczyniu mąkę dokładnie rozpuścić w 2-3 łyżkami wody. Całość wlać do rondelka z owocami i energicznie mieszać. Garnuszek ponownie postawić na ogniu i gotować, nie przerywając mieszania, aż sos owocowy zgęstnieje.
 
Schłodzony sernik polać przestudzonym sosem czereśniowym. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik
 
 *na zdjęciach sernik przygotowany w tortownicy ok. 18 cm z mniejszej ilości składników.

2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę wypróbować!
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie http://ogrodekzaoknem.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. no nieźle, sernik z czereśniami to musi być pycha. ja w ogóle kocham ciasta z czereśniami, mniam

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly